нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Продажбите на нови коли в Европа с повече от 25% по-малко спрямо година по-рано

Getty Images

Регистрациите на нови автомобили в Европа паднаха през януари, след като противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 удариха продажбите на най-големите пазари в региона, предаде „Ройтерс“.

Регистрациите са намалели с 25.7% през януари спрямо същия месец година по-рано до 842 835 превозни средства в Европейския съюз, Великобритания и държавите от Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA).

Петте най-големи пазара в Европа отбелязват спад. Най-голям е той в Испания – 51.5%. Продажбите в Германия, Великобритания и Италия са се понижили съответно с 31.1%, 39.5% и 14%. По-малък е спадът във Франция – 5.8%.

Единствената страна от ЕС с позитивни резултати е Швеция – там продажбите са се увеличили с 22.5%, главно заради малкото регистрации на автомобили през януари миналата година поради увеличението на данъка върху превозните средства.

Негативната тенденция се забелязва и в данните на едни от големите производители на коли на Стария континент. При Volkswagen продажбите са намалели с 28.1%, а тези на Stellantis – с 27.4%. Renault отчита по-малък спад – 22.9%.

още от Автомобили