нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Технологичният гигант Foxconn иска да бъде Android за електрическите автомобил

Снимка: Guliver / Getty images

Технологична компания Foxconn пусна на пазара платформа, която да помага на автомобилните компании да произвеждат електрически коли, предаде Си Ен Би Си.

Тайванският гигант, който е един от най-големите производители на електроника в света, е известен най-вече с това, че сглобява iPhone за Apple. Компанията обаче е насочила вниманието си към пазара на електромобили, който според Allied Market Research ще достигне 800 млрд. долара до 2027 г.

Главният технологичен директор на Foxconn Уилям Уей заяви, че компанията цели да бъде Android за електрическите автомобили, визирайки оперативната система на Google.

„Вярваме, че това е нашата мисия“, коментира той.

Android е най-голямата мобилна операционна система в света по пазарен дял, като нейната доминация се дължи до голяма степен на това, че тя е платформа с отворен код. Това означава, че производителите на смартфони имат достъп до почти готов за работа софтуер, които да персонализират според нуждите си. За сравнение, операционната система iOS на Apple е изцяло под контрола на компанията и се използва само в нейните смартфони.

В този ред на мисли, Foxconn представи своята MIH Open Platform. Платформата представлява набор от инструменти, които позволява на дадена компания да създаде дизайна на повечето части на електрически автомобил, които след това да бъдат произведени от Foxconn.

Автомобилните компании могат да изберат дизайна на шасито на автомобилите, например SUV или седан, и да зададат отделните характеристики на колата – от разстоянието между осите до размера на батерията. От Foxconn казват, че платформата им е „модуларна“, което означава, че някои компоненти могат да бъдат сменени на по-късен етап.

От компанията също така заявиха, че в момента работят по създаването на автомобилни батерии от ново поколение, известни като Solid-state, които могат да увеличат пробега и ефективността на автомобилите. Фирмата очаква да пусне на пазара първата си батерия от този тип през 2024 г.

още по темата
още от Автомобили