нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Tesla отчете рекордна печалба

Гигафабриката на Tesla в Шанхай

Снимка: Getty images

Американският производител на електрически автомобили Tesla отчете по-висока от очакваното печалба за второто тримесечие, предаде Си Ен Би Си.

Нетната печалба на компанията на Илон Мъск е достигнала 1,14 млрд. долара за последното тримесечие, надминавайки за първи път прага от 1 млрд. долара. През същото тримесечие на предходната година бе регистрирана нетна печалба от 104 млн. долара.

Това означава, е коригираната печалба на акция на компанията е била 1,45 долара, докато очакванията бяха за печалба на акция от 0,98 долара, сочат данните на Refinitiv.

Приходите на компанията през второто тримесечие са се почти удвоили до 11,96 млрд. долара спрямо 6,04 млрд. долара през същия период  на 2020 г. Средната прогноза бе за приходи от 11,30 млрд. долара.

Основното подразделение на компанията – автомобилното, е регистрирало приходи от 10,21 млрд. долара. За тримесечието до 30 юни 2021 г. Tesla е доставила 201 250 електромобили.

Компанията също така отчита приходи от 801 млн. долара от енергийния си бизнес, който включва соларни панели и системи за съхранение на електрическа енергия за дома, офиса и сектора на обществените услуги. Това представлява ръст с 60% спрямо предходното тримесечие.

През второто тримесечие на Tesla от продажбата на въглеродни кредити на други предприятия са намелели до 354 млн. долара спрямо 518 млн. долара през предходното тримесечие.

През периода април-юни Tesla е достигнала 64% дял при продажбите на електромобили в САЩ през второто тримесечие спрямо 71% през предходното и 83% за същия период на миналата година. Намаляващият дял се дължи на засилващата се конкуренция от компании като Vоlkѕwаgеn и Fоrd.

още по темата
още от Автомобили