нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Tesla прави акциите си по-достъпни

Снимка: Guliver / Getty images

Американският производител на електрически автомобили Tesla обяви разделяне (сплит) на акции 5 към 1. Идеята на този ход е да се намали цената на книжата за индивидуалните инвеститори, след като компанията стана най-скъпият автопроизводител в света, предаде Блумбърг.

Това означава, че за всяка своя акция на Tesla инвеститорите ще получат четири допълнителни акции към 21 август. Търговията въз основа на новите цени на акциите ще започне на 31 август.

Сплитът идва на фона на скорошното рекордно поскъпване на акциите на Tesla, което издигна пазарната капитализация на компанията до 256 млрд. долара – повече от стойността на Ford и Toyota взети заедно. Цената от 1643 долара за акция, достигната през последните седмици, обаче не е по възможностите на по-малките инвеститори, които проявяват интерес към пазара на електрически автомобили.

„В момент, в който апетитът към акциите на компаниите в сектора и към индустрията като цяло набира скорост, мисля, че това е много разумен ход“, коментира Дан Айвс от Wedbush.

Решението на Tesla идва няколко дни, след като технологичния гигант Apple обяви разделяне на акциите 4 към 1.

Анализаторът на Credit Suisse Дан Леви сподели в бележка до инвеститори, че този сплит прави акциите на Tesla по-достъпни и че сегашната им висока цена „може да е бариера за инвеститорите на дребно“.

След пика си на 20 юли цената на книжата на Tesla достигна четири пъти по-висока стойност от мартенското дъно от 361,22 долара за акция. Този ръст се дължи отчасти на спекулациите, че автомобилният производител ще се присъедини към широкия индекс S&P 500, след като изпълни едно от изискванията за влизането в неговия състав – да отчете две последователни тримесечия на ръст.

В следборсовата търговия книжата на компанията поскъпнаха с 6,46%, до 1463,23 долара за акция.

още по темата
още от Автомобили