нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Toyota Motor разработва нов водороден двигател

Снимка: Getty Images

Водещият японски производител на автомобили Toyota Motor разработва нов водороден двигател като част от концепцията си за намаляване на емисиите на парникови газове. Това се казва в прессъобщение на корпорацията, разпространено днес.

Новият турбо двигател ще бъде трицилиндров с обем 1,6 литра. Той ще работи чрез изгаряне на водород и използване на модифицирани системи за впръскване и подаване на гориво. Такъв двигател по принцип е подобен на бензинов двигател. Въпреки това, с изключение на незначителния разход на моторно масло, той няма да отделя никакви емисии. Освен това процесът на изгаряне на водород е по-бърз, отколкото в случай на бензинов двигател, което има положителен ефект върху динамиката на автомобила.

Toyota очаква да тества развитието си през май по време на един от етапите на местната състезателна поредица на пистата в префектура Шизуока, предава ТАСС

Компанията вече има опит в изграждането на водородни двигатели. През 2014 г. компанията представи първия в света сериен автомобил на този вид гориво, Mirai. Там обаче е инсталиран електрически мотор, който получава енергията, необходима за задвижване на машината поради химическата реакция на водород и кислород. В този случай само водата е страничен продукт. Въпреки наскоро пуснатото второ поколение, Mirai не се търси много в Япония поради високата си цена и липсата на развита мрежа от станции за зареждане с водород.

Японското правителство в края на миналата година одобри нов план за намаляване на емисиите на парникови газове, който, наред с други неща, си поставя за цел да прекрати производството на всички бензинови и дизелови превозни средства до средата на 20-те години. Документът засяга общо 14 индустрии, като например жилищните разпоредби, развитието на водородната енергия и др. Според японското правителство приетата стратегия за развитие в крайна сметка трябва да стимулира икономиката на страната и да създаде икономически ефект от почти 900 млрд. долара до 2030 г. и над 1,8 трилиона през следващите 20 години. 

още от Автомобили