нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Като на кино в автомобила - футуристичният дисплей на новия, изцяло електрически модел на Mercedes

Новият изцяло електрически модел на Mercedes – EQS вече предизвика фурор с изключително футуристична визия на екстериора.

Сега германската  компания разкрива каква ще е и визията на контролното табло, което се простира открай до край на автомобила на цели 141 см. Това ще позволи на новия Hypersceen да избегне безкрайното избиране на подменюта, а всички най-важни функции ще бъдат постоянно на екрана. Системата за управление Mercedes-Benz User Experience MBUX използва изкуствен интелект и постоянно ще се самообучава в предпочитанията на собственика си. MBUX Hyperscreen е както мозъкът, така и нервната система на автомобила. Той постоянно опознава собственика и предоставя персонализирано информационно-развлекателно и оперативно съдържание, дори преди водачът да кликне или премине през менютата. Благодарение на така наречения „нулев слой“ потребителят не трябва да търси най-често използваните функции през подменюта или да подава гласови команди. Най-важните приложения винаги се предлагат по контекстуален начин в топ изгледа на екрана. По този начин на водача на EQS се спестяват множество стъпки при работата със системата.

Колата например ще запаметява на кои координати собственикът й я е настроил да бъде с повдигнато шаси за по-лесно преминаване на стръмен вход на гараж например. При следващо преминаване през същата локация автомобилът автоматично ще предлага да пренастрои височината на шасито. 

За особено ярко изображение в дисплеите се използва OLED технология, която допринася за наситени контрастни изгледи, независимо от ъгъла на видимост и условията на осветление. 8 ядрени процесори, 24-гигабайта RAM и 46.4 GB в секунда честотна RAM памет са някои от техническите спецификации на системата.

Спътникът на водача отпред също вече разполага със собствен дисплей и работна площ, което прави пътуването по-приятно и забавно. Персонализиране на съдържанието е възможно с въвеждането на до седем профила. Развлекателните функции на пътника обаче са достъпни само по време на пътуването и в рамките на специфичните за страната законови разпоредби. Ако седалката на пътника не е заета, екранът се превръща в дигитална декоративна част.

Сред екстрите непременно трябва да отбележим и над 20 допълнителни функции – от активната програма за масажиране през напомнянето за рожден ден до списъка със задачи – които се предлагат автоматично с помощта на изкуствен интелект, когато са подходящи за клиента.

Моделът EQS беше представен в края на 2019 г. и е част от серията EQ, която ще включва 10 изцяло електрически автомобила.  Той трябва да започне да се предлага на пазара през 2022 г. Той ще има 640 км пробег с един заряд на батерията и 470 конски сили, с които ще развива 100 км/ч за 4,5 секунди.

още от Автомобили