Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Банките ще отговорят максимално бързо с правила за отсрочване на кредити

Снимка: Shutterstock

Банките ще отговорят максимално бързо с единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19. В това уверява  Асоциацията на банките в България с прессъобщение в отговор на обявеното днес от БНБ изискване търговските банки у нас да изготвят до 5 дни единни правила за прилагането на мораториума.

"Подготвени сме и работим по проекта", увериха от банковата асоциация.

До дни, може би още в началото на следващата седмица ще бъде обявен мораториум върху плащането на лихвите и главницата върху кредитите, които сме теглили, заяви междувременно за bTV председателята на Управителния съвет на банковата асоциация Петър Андронов. 

"Редът по който работихме, е изпълнение на европейския регулатор, който ни представи като рамка. Той ще бъде изпратен официално на БНБ в идните дни, за да стигнем до финалния етап възможно най-бързо. Рамката дава възможност да представим стандартни мерки, за да се намери решения за обслужването на кредитите", каза още той. 

"Банките досега имаха ясна рамка и правила - над 90 %, които са изрядни, плащали са навреме, с тях не сме имали повод да работим по-различно и 10%, с които сме работили по реконструиране. Сега има нова категория - хора и фирми, с които сме били години наред, но не по тяхна вина днес изпитват или ще изпитват затруднения. Това е нова категория, за които нямаше правила и затова чакахме ЕС. Тези правила вече са факт. Ние вече имаме рамка и предложение как да работим с тях, бихме предложили отсрочване на лихви и главници, за онези, които искат да плащат само лихви, този вариант също е предвиден. Има различни варианти, това е въпрос на избор на клиента. Вариантите са и главница и лихви или само лихви, зависи какво предпочитат клиентите. Нека се дообсъди, след като централната банка обсъди нашия документ. Съобразили сме се и със срок, здравословен и за самите банки, така че да не се повлияе и на банковия сектор, а в същото време да се помогне и на хората", добави Андронов. 

"Всички бизнеси и хора ще могат да обсъдят предложения отвъд 30 юни. Целият срок ще се удължи с този срок на отлагане, който те ще пожелаят да имат", каза още той. 

"Редовните платци този процес не ги касае, надяваме се, че това ще е голямата група от хора. Няма тепърва да въвеждаме нови правила за нередовните платци, които имат затруднения отпреди епидемията, преценява се случай по случай, това не е нещо ново. С тях работим както и досега", каза Андронов. 

"Банките трябва да продължат да работят, не трябва да спираме точно сега. Точно сега спирането на посредничество би означавало, че ще допринесем за кризата. Ако някой е решил, че ще си купи имот, автомобил, има доходи и отговаря на условията, ще му се даде кредит. Няма как да правиш преценка без да знаеш дали има доходи, дали получава редовно заплата. Не трябва да раздаваме нови необслужвани кредити, но на всеки който може да плаща разбира се", каза още той. 

още по темата
още от Банки