нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

bTV: И български банки фигурират в досиетата FinCEN

Shutterstock

Три български банки фигурират в изтеклите доклади на Мрежата за разследване на финансови престъпления към американското министерство на финансите (FinCEN), предаде bTV.

Експертите определят като съмнителни транзакции, преминали през „Инвестбанк“, „Пиреос Банк“ и държавната Българска банка за развитие за над 60 млн. долара, според публикуваните днес списъци.

Трансферите са извършвани в периода между декември 2010 г. и април 2017 г., като са били обработвани от банка в Ню Йорк, която е подала сигнали към властите.

Това става ясно от публикация на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), базираща се на над 2000 доклада, изпращани от банкови служители до американската служба за борба с финансовите престъпления заради подозрителна активност на техни клиенти.

Над 31 млн. долара са получени в България, а близо 32 млн. долара са били изпратени от страната. Останалите държави, участвали във финансовите операции, са Латвия, Кипър, Чехия. Шест от седемте операции са с участието на „Пиреос“ (към сегашния момент - обединена у нас с "Пощенска банка" - б.р.), като повечето са свързани с Кипърската народна банка, която през 2013 г. беше в центъра на финансовата криза на острова. Има и един трансфер от декември 2010 г., който е дошъл от сметка в Latvian Trade Commercial Bank.

Най-голямата съмнителна транзакция е от 2016 г., като тогава „Пиреос“ и „Насърчителна банка“ (преобразувана още през 2008 г. в Българска банка за развитие, но явно фигурираща в системите със старото си име – б.р.) правят сделка, при която към сметка в държавната банка влизат 31 млн. долара. Банкови експерти коментираха пред програма "Хоризонт" на БНР, че самите банкови институции може да нямат виновно поведение в случая, тъй като те са длъжни да докладват за съмнителни транзакции, но нямат право да ги спрат. България не е високорискова държава за пране на пари, коментира за "Хоризонт" финансистът Емил Хърсев:

"Забележете, че във всички случаи,  когато става въпрос за България, става дума за лица, които в последствие са попаднали в някакви списъци, плащането е извършено две хилядната година. През 2014 година станал Майдама в Украйна, през 2017 лицето, което е било клиент тогава на българската банка попаднало в списък с лицата, които поради  съпричастността  си към Майдама от 2014, през 2017 станали обект на възбрана".

Секретните документи включват информация за съмнителни трансакции, свързани и с издирваната българка Ружа Игнатова и пирамидата OneCoin.

още от Банки