нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Credit Suisse се насочва към увеличаване на пазарния си дял в Китай

Снимка: Getty Images

Credit Suisse иска да повиши своя пакет акции в Китай на 100% и да увеличи пазарния си дял, след като получи от регулатора зелена светлина да вземе мажоритарния дял в съвместното си предприятие с Founder Securities за ценни книжа в азиатската държава.

Втората по големина банка в Швейцария се стреми да наеме повече персонал и да инвестира в Китай, втората по големина икономика в света, виждайки в това най-важната си бизнес възможност в света, заяви пред Ройтерс главният изпълнителен директор Asia Pacific в Credit Suisse и член на Изпълнителния съвет Хелман Ситоханг.

Китай придоби значимост за Credit Suisse и други международни банки, след като Пекин бързо проследи отварянето на финансовите си пазари за чуждестранни инвеститори.

След като през юни придоби 51% контрол над съвместното си предприятие за ценни книжа и назначи Джанис Ху за председател, Credit Suisse се стреми да поеме пълната собственост от Founder Securities, тъй като иска да изгради своя частен и инвестиционен банков бизнес. Банката има голямо доверие в Ху, „инвестиционен банкер-ветеран“, за да разраства бизнеса в Китай, където придобиване на пълна собственост е в ръцете на регулаторите.

Засега, обаче, банката не разкрива стойността на съвместното предприятие.

По данни на платформата за финансови пазари Dealogic, банката е на първо място по приходи от M&A в Азия, с изключение на Япония, която има пазарен дял от 12,4% за първата половина на 2020 г. и на първо място по приходи от инвестиционно банкиране, с 8,3% дял.

Asia-Pacific Credit Suisse се конкурира не само с по-големия съперник в Цюрих UBS, но и с други швейцарски частни банки, включително базирания в Женева Pictet и регистрирания заемодател Julius Baer за управление на богатството. Междувременно в инвестиционното банкиране Morgan Stanley и JPMorgan са основни конкуренти, докато китайската инвестиционна банка CITIC Securities се счита за основен конкурент в Азия.

Бъдещето на Хонконг като глобален финансов център бе под наблюдение, след като миналия месец правителството на континенталната част на Китай въведе строги нови закони за националната сигурност за града. Някои анализатори предполагат, че инвеститорите могат да прехвърлят пари в други офшорни центрове като Сингапур, за да смекчат въздействието на нарастващата политическа и икономическа несигурност.

"Хонконг е важен център за Credit Suisse от десетилетия и няма да има промени в нашето присъствие", поясни Ситоханг. 

Credit Suisse увеличи парите, които управлява в Азиатско-Тихоокеанския регион с около една четвърт през последните три години до 220 милиарда швейцарски франка (233 милиарда долара) в края на 2019 г. преди спад до 197 милиарда франка през първото тримесечие поради коронавирусната криза.

"Credit Suisse ще се придържа към стратегията си да действа като „банка за предприемачи“, управлявайки както частното богатство на нарастващите бизнесмени, така и да се възползва от тяхната корпоративна дейност чрез своята инвестиционна банка", каза още Хелман Ситоханг. 

още по темата
още от Банки