Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Джак Ма напуска борда на SoftBank

Снимка: Lintao Zhang/Getty Images

Основателят на платформата Alibaba Джак Ма ще напусне борда на японския конгломерат SoftBank, съобщи Ройтерс.

Ма, който се оттегли като изпълнителен председател на Alibaba през септември, се отдръпва от още една бизнес роля, за да се съсредоточи върху филантропията.

SoftBank ще предложи три нови назначения на борда, включително главния финансов директор на групата Йошимото Гото на годишното си общо събрание на 25 юни. Броят на членовете на борда ще се увеличи до 13.

В същото време холдинговата група на SoftBank отчете рекордните оперативни загуби от 1,4 трилиона йени (13 милиарда долара) през финансовата година април-март, след като нейния Vision Fund, който е на стойност от $100 млрд., се разпадна.

Катастрофалният резултат на технологичния и телекомуникационния конгломерат е довел до загуба на 1,9 трилиона йени във фонда, в сравнение с печалба от 2 трилиона йени за същия период година по-рано.

SoftBank записа 7,5 милиарда долара загуба от други инвестиции, които приписва главно на икономическия шок, причинен от пандемията. 

Групата е принудена да заложи продажба или монетизация на активи от 41 милиарда долара, отчасти да финансира обратно изкупуване на 2,5 трилиона йени, за да подкрепи цената на акциите си. До края на април тя е изразходвала 250 милиарда йени за покупка на акции.

още по темата
още от Банки