нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Големите банки правят малки стъпки към комерсиализация на блокчейн

Криптовалутите етериум, рипъл и лайткойн. /Getty Images

Преди няколко години блокчейнът беше голяма тема на разговор в сектора на финансовите услуги. Няколко големи банки тестваха технологията, привлечени от обещанието да подобрят някои от поостарелите процеси.

Тази година инвеститорите могат да се простят с мисълта къде отиде блокчейнът. След много шум през 2017 г., когато стойността на криптовалути като биткойн скочи рязко, заемодателите вече не говорят особено за технологията, колкото преди. Но това не означава, че са спрели да инвестират в нея, пише CNBC.

Блокчейнът по същество е различна форма на база данни, която се поддържа от компютри. Досега банките главно са избрали да възприемат някои от принципите, стоящи зад него, като го адаптират към крипто за различни случаи на използване.

В Италия голяма част от банковия сектор вече използва Spunta, мрежово базирана блокчейн технология, предлагана от фирмата R3 от Ню Йорк, за съгласуване на баланса между финансовите институции.

И все пак, италианският пазар представлява само една частичка от европейския и, разбира се, световния.

„Това е началото. Ще се радваме да я видим (бел. ред. – технологията) в други европейски държави и след това глобално. Инфраструктурата, която имат, създава основата за внедряване на други технологии, които наистина могат да имат влияние върху крайната точка“, смята главният изпълнителен директор на R3, Дейвид Рутър.

За някои големи банки фокусът все повече ще бъде да разберат как всъщност могат да спечелят пари от блокчейн. Наскоро например JPMorgan разкри, че пуска на пазара вътрешната си дигитална валута JPM Coin за първи път с голям технологичен клиент.

още от Банки