нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Morgan Stanley удвоява дивидента си след стрес теста на Фед

Снимка: Getty images

Американската инвестиционна банка Morgan Stanley удвои тримесечния си дивидент и обяви нов план за обратно изкупуване на акции, предаде Си Ен Би Си.

Банката обяви в прессъобщение, че дивидентът й ще скочи до 70 цента на акция от началото на третото тримесечие и че ще придобие свои акции на стойност до 12 млрд. долара до юни 2022 г.

„Morgan Stanley натрупа значителен „излишен“ капитал през последните няколко години и сега има един от най-големите капиталови буфери в бранша“, посочва в съобщението главният изпълнителен директор на банката Джеймс Горман.

Новият капиталов план на Morgan Stanley е сред най-агресивните в сектора. По-големият му конкурент JPMorgan Chase повиши дивидента си с 11% до 1 долара на акция, докато Bank of America съобщи, че ще увеличи дивидента със 17% до 21 цента на акция. През април Bank of America представи план за обратно изкупуване на акции на стойност 25 млрд. долара. Goldman Sachs планира да повиши дивидента си с 60% до 2 долара за акция, но бордът на директорите на банката все още не е одобрил повишението.

Wells Fargo съобщи, че планира да удвои дивидента си до 20 цента за акция и че ще започне да изкупува обратно акции на стойност 18 млрд. долара от третото тримесечие. Увеличаването на дивидента на банката бе очаквано от анализаторите, тъй като миналата година тя бе сред малкото кредитори, които бяха принудени да съкратят дивидента си заради представянето си на стрес теста на Федералния резерв.

Миналата седмица Фед съобщи, че при стрес теста за 2021 г. всички 23 големи банки в САЩ са демонстрирали, че разполагат с „доста по-голям“ капитал от нужния минимум, за да се справят с хипотетичен икономически срив. Макар че при тежък икономически срирв секторът ще регистрира загуби от 474 млрд. долара, коефициентът на капиталова адекватност ще намалее  само до 10,6% - ниво, което би било два пъти по-високо от базовия риск на минимални капиталови изисквания, отбелязаха от централната банка.

още по темата
още от Банки