нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Собственикът на ОББ придобива "Райфайзенбанк България"

Базираната в Белгия банка KBC (KBC) и базираната в Австрия Raiffeisen Bank International (RBI) са постигнали споразумение тази сутрин KBC да придобие 100% от акциите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, представляващи банковата дейност в България на RBI (“Райфайзенбанк България”). Това съобщиха от ОББ.

Сделката е на обща стойност 1,015 милиарда евро. Тя включва и изцяло притежаваните от "Райфайзенбанк България" нейни дъщерни дружества "Райфайзен Лизинг България", "Райфайзен Асет мениджмънт" (България), "Райфайзен Застрахователен брокер" (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и "Райфайзен Сървис".

След одобрение от регулатора KBC възнамерява да пристъпи към сливане между Райфайзенбанк България и ОББ, което да укрепи нейните позиции на българския банков пазар.Очакванията на KBC са сделката да бъде одобрена до средата на 2022 година.

Прогнозното обединено дружество (Райфайзенбанк България и ОББ) ще постигне 18,2 процента пазарен дял по отношение на активите (спрямо 10,3 процента пазарен дял на ОББ), което е много близо до пазарния дял на пазарен играч номер 1 (19,8 процента) и на пазарен играч номер 2 (18,4 процента). Освен това обединената банка от ОББ и Райфайзенбанк България ще заеме 2-ро място по отношение на кредитите (17 процента прогнозен пазарен дял).

"Наистина се радвам за това второ придобиване в България в рамките на една година". По думите му придобиването на Райфайзенбанк България е още едно доказателство за ангажимента на групата към българския пазар и за подкрепата към българската икономика", коментира Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Груп.

още по темата
още от Банки