нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

10 компании подписаха първата българска харта за многообразие

Учредителите получиха своите сертификати за членство в Хартата и изпратиха силно послание към бизнес общността за важността на различията като фактор за иновацията, растежа и продуктивността и стимул за служителите да усъвършенстват своите знания, талант и умения. Снимката е предоставена от БФБЛ.

Управителите на 10 български компании сложиха подписи под първата българска Харта за многообразие на официална церемония в София. Инициатор е Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) в партньорство с Центъра за изследване на демокрацията.

След днешното й подписване България стана 25-ата страна-членка на ЕС, въвела подобна пожелателна политика за насърчаване на многообразието и равенството и споделяне на добрите практики между компаниите в това отношение.

Хартата бе учредена и подкрепена с подписите на представители от Астра Зенека, Аларик, Джапан Табако Интернешънъл, Екофарм, М3 Комюникейшънс Груп, Сименс, Хюлет Пакард Ентърпрайз, управлявана от Селектиум, ЧЕЗ, Шел и Юник Естейтс, които споделиха своите мотиви да се включат инициативата от самото й начало и да работят за толерантно и приобщаващо общество. Добрите корпоративни практики на компаниите учредители станаха основа на заложените в документа принципи.

Хартата за многообразието в България е съвместна инициатива с цел насърчаване на практиките на многообразие и равенство у нас чрез създаване, представяне и прилагане на национална Харта за многообразието. Проектът е финансиран по програма "Права, равенство и гражданство" на Европейския съюз.

Хартата за многообразието е документ, който може да бъде подписан доброволно от всяка отговорна компания или публична институция в България с цел поемане на отговорност за предприемането на стъпки за прилагане на политики за многообразие и равенство във възможностите, независимо от пола, сексуалната ориентация, физическите способности, възрастта, религията, расата или етническата принадлежност.

още от Бизнес