Затвори

100 млн. евро по плана "Юнкер" за "Хювефарма"

Снимка: БТА

Споразумение за финансиране в размер на 100 млн. евро за най-големия до момента проект в България по плана "Юнкер" за втори завод за лекарства в Пещера и разширяване на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград беше подписано днес в НДК в присъствието на присъствието на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Кредитната линия в размер на 100 млн. евро идва от Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/, за "Хювефарма", чиито главен изпълнителен директор е Кирил Домусчиев.

Договорът беше подписан в НДК от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев.

Документът беше подписан след общото заседание на Колегиума на комисарите и българското правителство с участието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов.

"Хювефарма" е мажоритарен собственик на "Биовет" АД. Министерският съвет одобри на първото си за годината заседание проект на Меморандум за разбирателство между правителството и "Биовет" за изпълнение на инвестиционен проект. Той предвижда изграждането на завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на инвеститора. Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лева. Очаква се производството да започне през март 2020 г. В новото предприятие ще се произвеждат над 120 изделия на "Биовет". Над 90 на сто от произвежданите продукти ще се реализират на световните пазари. Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и предоставяне на административно обслужване от съответните администрации, както и придобиване на ограничени вещни права върху имоти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

Хубаво е, че ЕИБ отвориха офис в София, и се дава възможност на всяка добра българска фирма да получи финансиране при добри условия, каза пред журналисти Кирил Домусчиев преди подписване на договора. Всеки, който има хубав проект и може да отговори на условията на банката, които са доста облекчени спрямо стандартното банково финансиране, може да получи кредит, каза той. Ние вече строим предприятието в Пещера. Това ще е завод за химични продукти, такива създадени на базата на биотехнологиите, уточни Домусчиев. Продукцията е на почти 100 процента за износ.
Към 80 процента от получените пари от ЕИЦ ще са за завода в Пещера, останалата част за изграждане на голям завод за ваксини в Разград, който в момента се проектира.

Хората, които ще назначим, ще бъдат специалисти с доста над средното за страната възнаграждение, поясни още Домусчиев. Само специалистите в тези фирми ще бъдат над 210, отделно ще има допълнително разкрити спомагателни длъжности. Той припомни, че неговата фирма скоро е купила завод за ваксини в САЩ, както и бизнес за ветеринарни продукти за говедовъдството, което допълнително ще увеличи нашето присъствие на американския пазар, каза Домусчиев. В САЩ няма да назначаваме българи, те ни трябват за фирмите тук, посочи още Кирил Домусчиев.                                    

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6634
0.601178
CNY
10
2.49211
4.01266
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21335
0.451804
RUB
100
2.82095
35.4491
USD
1
1.59594
0.62659