нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Adidas ревизира нагоре очакванията си за 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Производителят на облекло и спортна екипировка Adidas отчете нетна печалба от 558 милиона евро през първите три месеца на 2021 г. в сравнение с печалбата от 31 милиона, записани през същия период на предходната година. Това съобщава компанията, която ревизира нагоре очакванията си за годината като цяло, предава cincodias.elpais.com

Продажбите на Adidas между януари и март възлизат на 5,2 млрд. евро, с 20,2% повече от година по-рано, включително ръст от 3,8% в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA), докато в Северна Америка са паднали с 0,8% до 1,157 милиона.

От друга страна, продажбите в Китай достигнаха 1,4 млрд. евро, с годишен ръст от 151%, докато в Азиатско-Тихоокеанския регион те възлизат на 603 милиона, което е с 0,1% повече, а в Латинска Америка падат с 2,1%, до 297 милиона.

От компанията подчертаха, че нейните дигитални продажби през първото тримесечие на 2021 г. са се увеличили с 43%, в сравнение с увеличението от 35% за предходните три месеца и са се удвоили през последните две години.

Въпреки неблагоприятното въздействие на продължителното затваряне в Европа, предизвикателствата в цялата индустрия на веригата за доставки и геополитическата ситуация, Adidas подобри перспективите си за цялата 2021 г. Мултинационалната компания е уверена, че честването на спортни събития като Еврокупата и Купата на Америка ще осигури благоприятна обстановка за излагане на продукти и марки пред глобалната аудитория.

Adidas очаква продажбите й да се увеличат със между 17% и 19% през 2021 г., включително ускорение от около 50% през второто тримесечие.

По същия начин компанията е уверена, че ще достигне нетна печалба от текущи операции между 1,2 и 1,4 млрд., в сравнение с печалбата от 461 милиона през 2020 г., с очаквано неблагоприятно въздействие от около 200 милиона по отношение на продажбата на Reebok.

"Въпреки че външната несигурност остава висока, 2021 г. ще бъде успешна година за Adidas", пронгозира Каспер Рорстед, главен изпълнителен директор на германската компания. 

още от Бизнес