нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Американските работодатели прибавиха солидните 266 000 работни места през ноември

Shutterstock

Наемането на работна ръка в САЩ е скочило миналия месец до най-високото си равнище от януари. Въпреки търговските конфликти, които правят бизнеса предпазлив, работодателите са открили 266 000 работни места, предаде Асошиейтед прес.
Безработицата се е понижила до 3,5 на сто спрямо 3,6 процента през октомври, което е 50-годишен минимум, съобщи днес американското министерство на труда. Заплатите са нараснали с 3,1 процента през ноември на годишна основа, посочва БТА.
Значителното увеличение на новооткритите работни места опровергава ширещото се мнение, че компаниите изпитват затруднения в намирането на работници на фона на толкава ниска безработица. Значителното наемане би трябвало да поддържа потребителските разходи - ключов двигател за растежа, след като компаниите намалиха разходите си за инвестиции, а износът замря.
Месечният растеж на заетостта се е ускорил от лятото, като за изминалите три месеца средната стойност е 205 000 открити работни места спрямо 135 000 през юли.
Стабилното наемане помага за успокояването на потребителите, че икономиката расте и че работните им места и доходи са сигурни, което пък насърчава харченето. Потребителските разходи станаха още по-важен двигател на растежа, тъй като търговските конфликти на администрацията на президента Доналд Тръмп намалиха износа и накараха много компании да намалят разходите.
Новите опасения, че търговията ще спъне американската икономика понижиха котировките по-рано тази седмица, след като Тръмп каза, че може да изчака до след президентските избори в САЩ през 2020 година за сключването на предварително търговско споразумение с Китай

още от Бизнес