нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Барселона, Манчестър Юнайтед и още 10 водещи отбора няма да играят в Шампионската лига

Getty images

Европейската Супер Лига е факт – снощи късно вечерта 12 от най-популярните футболни клубове от Англия, Испания и Италия обявиха за създаването на новото състезание, което директно ще се конкурира с Шампионската лига. Мачовете ще се играят през седмицата, а сезонът ще започне през август.

Основателите са отборите на Барселона, Реал Мадрид, Атлетико Мадрид, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Ливърпул, Челси, Арсенал, Тотнъм, Интер, Ювентус и Милан.

Още три клуба ще бъдат поканени да станат основатели. Освен 15-те основателя в състезанието ще участват още 5 отбора, които ще бъдат поканени на база представянето им през последната година.

Форматът на новия турнир включва две групи по 10 отбора. Първите трима от всяка група автоматично се класират за четвъртфиналите, а отборите на 4 и 5-то място ще играят допълнителен плейоф.

„Пандемията разкри, че е необходима стратегическа визия и търговски подход, за да се увеличи стойността и помощта в полза на футбола като цяло. През последните месеци имаше интензивен диалог с управляващите органи относно бъдещеия формат на европейските състезания. Клубовете основатели не смятат, че решенията, предположени от УЕФА решават основните въпроси, които са необходимостта да се предлагат по-висококачествени мачове, така и да се получат допълнително финансови ресурси за целия свят на футбола“, се казва в общо съобщение на 12-те отбора.

Плащанията за солидарност ще бъдат по-високи от тези, генерирани към момента от УЕФА и се очаква да надхвърлят 10 млрд. евро за периода на ангажимента на клубовете.

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес е първи президент на новосформираната Суперлига. „Ще помогнем на футбола на всички нива и тойще заеме полагащото му се място в света“, коментира той.

От УЕФА коментираха, че ще направят всичко възможно, за да спрат този „циничен проект“, съобщи Би Би Си.

Срещу лигата се изказа дори и британският премиер Борис Джонсън.

Фенове на 12-те отбора по целия свят се противопоставиха на идеята, като смятат, че „Футболът умира, благодарение на алчността на онези, които управляват водещите отбори“, като много от тях заявиха, че спират да купуват стоки на любимите си отбори.  

още от Бизнес