Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Bayer и BASF осъдени да платят 265 млн. долара на американски земеделец

Снимка: Shutterstock

Германските компании Bayer и BASF бяха осъдени от американски съд да изплатят обезщетение от 265 милиона долара (244 милиона евро) на земеделец, предаде Франс прес. Той е подал жалба, че пестицидът им дикамба е унищожил овощните му градини с праскови.

Решението е постановено от съдебните заседатели на федералния съд в Кейп Жирардо, в Мисури след молба от Бил Бейдър, в която той твърди, че двете компании са окуражавали по безотговорен начин земеделските производители да използват дикамба.

Дикамбата е известен пестицид, който е спорен заради тенденцията да се разпространява лесно и да унищожава растенията, които не са толкова устойчиви.

Според агенция Блумбърг става дума зa първия процес в САЩ, засягащ пестицида дикамба. Подобно на Roundup, противоречивият хербицид, пуснат на пазара от Monsanto, дикмаба е на пазара от много години.

Почти навсякъде в САЩ земеделските производители са подали жалби срещу Bayer за загуби, причинени от дикамба.

Това решение на съда идва след друг процес, в който Bayer беше осъден от калифорнийски съд да заплати 290 милиона долара (267 милиона евро) на градинар с нелечим рак. Съдът постанови, че човекът не е бил добре осведомен за опасностите, които крие Roundup.

Bayer , който твърди, че дикамба е безопасен за културите, стига потребителите да следват инструкциите, обяви в комюнике днес, че има намерение да обжалва в най-кратки срокове.

BASF не беше открит веднага за коментар.

Bayer купи през 2018 година американския агрохимически гигант Monsanto и беше принуден да отстъпи на BASF част от агрохимическите си дейности, за да задоволи изискванията на органи по защита на конкуренцията, припомня АФП.

още по темата
още от Бизнес