Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

БФБ придоби Българската независима енергийна борса

104

Българската фондова борса-София придоби 100 процента от капитала на Българска независима енергийна борса (БНЕБ), съобщиха от фондовата борса.

Сделката между БФБ-София и Български енергиен холдинг (БЕХ), който беше едноличен собственик на енергийната борса, е на стойност 5,2 млн. лв. Четири милиона лева от цената са платени при придобиването на акциите, останалите 1,2 млн. лв. ще бъдат преведени на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец от прехвърлянето на капитала.

„Това е знаков момент, който ще повлияе положително на търговията с електрическа енергия в България като доведе до по-голяма прозрачност и ускори процеса по либерализация на този пазар. Убедени сме, че със сериозния си опит в организирането на регулирана търговия и като публична компания ще допринесем за устойчивото развитие на Енергийната борса в България”, каза Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София.

Енергийната борса ще оперира като дъщерна компания на БФБ-София. Плановете са двете организации да работят съвместно за разширяване на портфолиото чрез въвеждането на нови пазари и услуги, посочват от фондовата борса.

още от Бизнес
26
Петък
Април