нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бивши служители на Илон Мъск построиха "убиеца на Тесла"

Фото: @lucidmotors

Американският производител на електрически автомобили Lucid Motors, който, заедно с други основни участници в индустрията, е наричан „убиецът на Tesla“ завърши първия си завод в пустинята в Аризона. Предприятието се намира на 80 километра от най-големия град в щата - Феникс и е разположено на площ от 6,7 хектара, пише Bloomberg.

Зад проекта за конкуренти на прочутата марка електромобили стои американски стартъп,  финансиран от Саудитския фонд за публични инвестиции на Саудитска Арабия. До момента инвестициите в него възлизат на 1 милиард долара. Постът на главен изпълнителен директор на новата компания ще бъде поет от бившия главен инженер на Tesla Model S Питър Роулинсън. Вицепрезидент на Lucid Motors ще е Питър Хочхолдингер, бивш вицепрезидент по  производството в завода на Tesla в Калифорния. Строителните дейности във фабриката на Lucid Motors вече са напълно завършени, в момента върви монтаж на оборудване.

Първият модел електромобили под марката Lucid Air е планиран да е готов до края на 2020 година. Цената му ще бъде около 100 хиляди долара. Масови доставки за клиенти ще започнат  през 2021 г.

Прототипът на първия автомобил на компания. Фото:@lucidmotors

Първоначално Lucid Motors възнамерява да произвежда десетки хиляди автомобили, като с течение на времето капацитетът ще бъде увеличен до 380 хиляди бройки годишно. За сравнение, калифорнийският завод на Илон Мъск произведе и достави на клиентите си през 2019 г. около 367,5 хиляди електрически автомобила. Lucid Motors ще открие шоуруми в Калифорния и Флорида през 2020 г., а през 2021 - в Чикаго, Ню Йорк, Вашингтон и Европа. Пандемията на коронавируса на практика не попречи на плановете на компанията за завършването на завода, посочва Bloomberg. Властите в Аризона, за разлика от управата на други щати, не са блокирали строителните дейности на тяхна територия по време на епидемията. Освен това компанията успя да реши проблема с доставките на оборудване навреме. Ръководството на Lucid Motors заяви, че от средата на март компанията всъщност се разширява: тя вече е наела 120 нови служители и е открила допълнителни 250 нови свободни работни места. Други конкуренти на Tesla нямат толкова късмет. Китайският стартъп Byton беше принуден да уволни половината работници в Калифорния и да отложи началото на монтажа на автомобили в Китай. Американската компания Rivian, въпреки сериозната подкрепа от инвеститори като Amazon и Ford, също отложи старта на производството на своите електрически пикапи.

още от Бизнес