Boeing инвестира още 450 млн. долара във фирма за летящи таксита

Boeing инвестира още 450 млн. долара във фирма за летящи таксита

Boeing ще инвестира още 450 млн. долара в Wisk, за да подкрепи развитието на бъдещите безпилотни летящи таксита, съобщиха от американския авиокосмически гигант днес.

Базираната в Калифорния компания Wisk, собственост на Boeing и Kittyhawk, е един от десетките производители на електрически превозни средства за вертикално излитане и кацане (eVTOL), но се различава с фокуса си върху автономните полети. Kittyhawk е компания, създадена от съоснователя на Google Лари Пейдж.

„Нашето мнение е, че това е голямото стратегическо предимство на Wisk, отивайки направо към автономен самолет, изграждайки тези принципи на всяко ниво на проектиране и развитие“, каза за „Ройтерс“ главният стратегически директор на Boeing, Марк Алън.

Решението за прескачане на поколението от пилотирани самолети eVTOL, разработвани от независими стартъпи и някои авиокосмически групи, води до по-късно въвеждане в експлоатация от целевата 2024 г., предвидена от повечето конкуренти.

Boeing отказа да даде дата за шестото поколение пътническо превозно средство Wisk, но източници от индустрията съобщават, че идеята е да го представи за сертифициране около 2028 година.

Boeing заяви, че това ще е първото автономно превозно средство за превоз на пътници, сертифицирано в САЩ.