Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бразилия продава летища в търсене на свежи пари

16

Shutterstock

Бразилия започва днес програмата за приватизации с обявяването на търг за дванайсет летища като част от ултралибералната икономическа програма на президента Жаир Болсонаро, предаде Франс прес.

Летищата са разпределени в три лота: шест терминала на североизток, четири в западно-централната част на страната и два на югоизток. Целта на тези групирани търгове е да се предлагат лотове, обединяващи атрактивни концесии с други, с по-малки мащаби.

Тези 12 летища представляват 9,5 на сто от вътрешния пазар. Североизточният блок, включващ летището в Ресифе, е най-атрактивен, тъй като районът е туристически и географски най-близо до Европа.

Минималната начална цена е 219 милиона реала (50 милиона евро) за инвестиция на обща стойност 3,5 милиарда реала (805 милиона евро) за 30-годишна концесия.

Програмата за приватизации започна още по време на правителството на президента консерватор Мишел Темер, но сегашният крайнодесен държавен глава Жаир Болсонаро и неговият ултралиберален министър на икономиката Пауло Гедес искат да я превърнат в основен лост за намаляване на държавния дълг и връщане на доверието на инвеститорите.

Бразилия излиза от две години рецесия (2015-2016), следвани от две години на слаб растеж.

Общо 42 летища трябва да бъдат приватизирани в Бразилия между 2020 и 2022 година с инвестиции на обща стойност 8,7 милиарда реала за 30 години, предаде БТА. Сред тях са и летищата в Рио де Жанейро и Сао Пауло, към които има най-голям интерес поради огромния брой пътници, преминаващи през тях.

Според юриста Рикардо Санчес успехът на днешните търгове няма да бъде задължително показателен за успешни приватизации в други сектори, тъй като сферата на летищата в Бразилия е стабилна и в тях вече има инвестиции.

Местни медии посочват, че най-малко девет компании вече са проявили интерес към търговете, сред които френският летищен оператор Венси (Vinci).

още от Бизнес
23
Четвъртък
Май