нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Жилищата поевтиняват, но далеч по-малко от очакваното

Shutterstock

Цените на имотите не претърпяха очакваната от купувачите корекция от 30% по време на извънредното положение. В зависимост от положението на имота, корекцията надолу варира между 5% и 10%, се казва в анализ на имотния пазар на брокерската агенция Arco Real Estate. При наемите голяма част от собствениците са принудени да излязат от платформите за краткосрочен наем като Airbnb и Booking поради липсата на пътуващи и туристи и да предложат жилищата за дългосрочен наем. Това е довело до значителен ръст в предлагането и съответно спад в цената, като наемите на двустайните апартаменти започват от 250 евро, а на тристайните от 400 евро.

Според агенцията, има промяна в профила на купувачите. „Ако в първото тримесечие на 2020 година купувачите бяха хора, които купуват заради добрите условия на банките и ниските лихвени проценти, то през второто тримесечие главните действащи лица са хора с налични средства, които не ползват банков кредит, а искат да инвестират парите си и да защитят спестяванията си от потенциална криза или инфлация“, твърдят от агенцията. По тяхна информация банките са завишили критериите си и вече не финансират сделки за жилища в сгради с Акт 14 и в строеж, освен ако строителите не са партньорска компания.

Данните на БНБ обаче рисуват малко по-различна картина, като общата сума на изплащаните жилищни кредити към края на полугодието е 11,3 млрд. лв., което е с 13% повече в сравнение със същия месец на миналата година. Само от началото на годината са били отпуснати нови кредити и са били предоговорени стари такива на обща стойност от 1,8 млрд. лв., което е с 14% повече на годишна база. До голяма степен тук обаче ръстът може да се дължи на предоговорени или преструктурирани във връзка с извънредните противоепидемични мерки ипотечни заеми. Наскоро БНБ обяви, че към края на юни търговските банки са отложили погасяването на заеми на обща стойност от 8 млрд. лв., като специално за домакинствата сумата е 1,9 млрд. лв.

За полугодието регистрираните в Агенцията по вписванията сделки за жилища са  намалели от 92,5 хил. през първата половина на 2019 г. на 75,6 хил. през тази. Това е понижение от 18% на продажбите в страната. Специално за столицата понижението е от 13 хил. на 11,6 хил., което представлява 13% спад. 

През първата половина на 2020 г. има завишаване на търсенето на тристайни жилища, информират от Arco. Все пак обаче най-много се търсят двустайни апартаменти на стойност до 90 000 евро и тристайни тухлени апартаменти с гараж или паркомясто за 130 000 евро.

В същото време предлагането на тристайни апартаменти надвишава това на двустайните, сочат данните на агенцията. Около 44% от всички обяви „продава“ са били за жилища с три стаи, а двустайните представляват 35%. За сравнение към юни 2019 г. двустайните апартаменти бяха над 40% от офертите предлага.

Все повече собственици на къщи са обявили, че искат да ги продадат, като отчетеният ръст на годишна база е внушителните 2,4 пъти спрямо юни 2019 г.

още от Бизнес