нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цените на имотите в София - далеч от предкризисни нива

Цените на имотите в София все още не са достигнали предкризисните нива отпреди 2009 година, показват данни на портал за недвижими имоти. Няколко района на столицата обаче са изключения и ценовите равнища там вече надвишават тези отпреди 2008 година, сочат данните.

Лидери в това отношение са кв. "Хладилника" и кв. "Редута", където цените са вече с по 9 на сто над предкризисните равнища. В "Младост 3" цените са с 6 на сто над предишните рекордни нива, а в центъра - с 1 процент по-високи.

Като цяло в последните четири години общото покачване на цените в някои райони на София достига 50-70 на сто. Това важи най-вече за кварталите с подобрена инфраструктура и концентрирано ново строителство.

Район "Лозенец" не успява да възвърне високите нива на цените от 2008 година, когато квадратният метър на нелуксозно двустайно жилище е бил 1900 - 2000 евро, според данните. Статистиката показва, че през последните четири години цените се увеличават с 35 на сто, но са с 29 на сто под предишните рекордно високи нива.

В друг район на София - "Гео Милев", цените са с 25 на сто под нивата от 2008 година, макар че през последните четири години нарастват с 48 на сто.

В "Младост 4" ръстът за последните четири години достига 49 на сто, но равнищата са с 10 на сто под предкризисния връх отпреди девет години.

В "Студентски град" повишението за периода от четири години е най-слабо - 23 на сто, като цените са с 21 на сто под предкризисните. Относителната устойчивост на ценовите равнища агенциите обясняват с непрекъснатия интерес към имотите в този район предвид тяхната доходност.

Най-силен ценови ръст (70 на сто) за последните четири години е отчетен в кв. "Хладилника" - в района на новата станция на метрото. Това се дължи на обновената инфраструктура и засиленото строителство, включително и на офиси, коментират експерти.

Източник: БТА

още от Бизнес