нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Човекът и машината: Новото съвместно съществуване

Снимка: списание HiTech, издание на Siemens Австрия

Промишлени роботи се придвижват свободно из производственото хале и работят ръка за ръка със своите колеги - хората. Благодарение на многобройни сензори и високо развит изкуствен интелект, те вече не са само механични общи работници. Вместо това автономните системи реагират гъвкаво на околната среда и могат например да разпознаят кога човекът срещу тях се уморява. Тогава те адаптират съвместния темп на работа така, че колегата им да не се претоварва.

Добре дошли в света на труда на бъдещето, което съвсем не е толкова далечно. Първите роботи, способни да съпреживяват и откликват на човешките емоции, вече са реалност, както и интелигентният софтуер, който пише автоматично спортни новини, или автомобилите, които се движат през трафика без водач. С други думи, машини и IТ системи завладяват като колеги и помощници нашия личен и професионален живот. И това има последици.

Дигиталната трансформация променя пазара на труда

Въпреки че много детайли все още са неясни, едно е сигурно. Дигиталната промяна ще преобрази трудовия пазар. За нискоквалифицирани работни места с голям дял повтарящи се действия скоро вече ще са на разположение автономни системи, които да поемат тези дейности поне частично. Затова много експерти очакват, че нуждите от човешки труд в хода на дигиталната трансформация ще се променят по кардинален начин. Професии с редовно повтарящи се ръчни действия в бъдеще биха могли да отпаднат.

Според изследване на ING DiBa почти 60 процента от германските работни места са застрашени от увеличаващото се използване на нови технологии. Особено силно засегнати - 86 процента, са секретари, следвани от общи работници - 85 процента, както и механици, водачи на превозни средства и оператори на машини - 69 процента. Подобни очаквания има McKinsey за онези дейности в САЩ, които изискват само средна квалификация - преди всичко в офиса, в продажбите или в производството. Очаква се в периода от 2015 г. до 2025 г. между 10 и 15 процента от всички работни места да изчезнат. Това е много по-сериозен обрат, отколкото за десетилетията преди това, през които ,като следствие от автоматизацията, са отпаднали едва между 4 и 9 процента от работните места.

още от Бизнес