нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Дънди Прешъс" стана Инвеститор на годината

„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ е носителят на голямата награда в 14-тото издание на "Инвеститор на годината“.  Наградите се организират и провеждат под егидата на Българската агенция за инвестиции. Авторитетно жури оцени над 80 кандидатури на компании във всички сфери на икономиката, автомобилостроенето, информационните технологии и здравеопазването, изпратени от областни администрации и общини. След дискусии и оценка по обективна методика до финала на конкурса достигнаха 19  компании, а статуетката "Златен бик" на победителя бе връчена от вицепремиера Марияна Николова на д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и изпълнителен директор за България.

През миналата година дружеството, което проучва, разработва, добива и преработва златосъдържащи руди, стартира машабна инвестиция от 56 млн. лева, осигуряваща 243 нови рабони места - рудник „Ада тепе“. Това е първият новоразработен, златодобивен рудник в България за последните 40 години с обогатителна фабрика, които работят от  23 август 2019 г.

Специалната награда  за цялостен принос за развитие на инвестициите отиде при Красимир Дачев, председател на борда на директорите на „Свилоза“. „Стремежът към инвестиции е болест, наркотик, който е неизличим“, коментира бизнесменът при получаването на наградата.

Призът в катетория инвестиция на зелено бе присъден на „ВОСС Аутомотив  България“ ЕООД, в с. Баховица, обл. Ловеч. VOSS Automotive е част от немската VOSS Group- машиностроителна корпорация, базирана във Виперфюрт, Германия. Присъства в 56 държави, а с производството на SCR линии и линии за термално управлении на автомобили, компанията допринася за икономическото и социалното развитие и на региона у нас.

"СЕ Борднетце - България" ЕООД от град Мездра беше отличена за инвестицията си в човешки капитал с разкриването на 467 нови работни места. Компанията, произвежда кабелни комплекти за автомобили е част от голямото семейство на SEBN групата, със 100% чуждестранна собственост на капитала.

Наградата за инвестиция в разширяване на бизнеса отиде при КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ АД (Кока-Кола ХБК) в Костинброд. Тя спечели с проект, част от дългосрочен план за увеличаване капацитета на завода на Кока-Кола ХБК в Костинброд и позиционирането на България, като регионалин хъб за производство на безалкохолни напитки и износ на продукция – за държави като Румъния, Сърбия, Гърция.

 

Отличието за инвестиция в иновативен бизнес спечели „VMware България“ за дейности с изключително висока добавена стойност, което прави компанията стратегически хъб в глобален мащаб. Пзиционирана в София VMware се превърна ги в център за разработки и иновации в региона, като създаде първият и единствен център за професионални софтуерни услуги за интеграция и персонализирани решения. В България VMware работи върху изпълнението на стратегия за изграждане на портфолио от продукти, решения и услуги, генериращи годишни приходи от 1 млрд. долара.

 

Кристални плакети на Българската агенция за инвестиции получи „Ай Райс Механикс 357“ в категорията „Успешен стартъп”. Компанията разработва иновативно както за българския, така и за световния пазар роботизирано помощно средство за хора с увреждания - ОМНИБОТ.

За най-успешна община в сферата на инвестициите за миналата година журито определи Община Стара Загора, където беше създадена първата от европейски тип модерна индустриална зона в резултат на съвместна инициатива между община и държава, в лицето на Министерство на икономиката. Това е и ключов момент за развитието като цяло на региона. Индустриална зона „Загоре“ ще е с предварително изградена инфраструктура в помощ на инвеститорите. Геотехмин ООД получи наградата на вестник "24 часа" за социална инвестиция. Корпоративнатата социална отговорност на Геотехмин ООД, ръководена от проф. дтн инж. Цоло Вутов, включва различни обществено значими проекти и благотворителни каузи, които имат дълготраен ефект за обществото в различни сфери – от образованието, подпомагането на таланти и съхраняването на националната и културна идентичност до създаването на материали ценности – църкви, културни и исторически паметници и инфраструктура в българските региони.

 

 

 

още от Бизнес