Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ericsson: Можем да доставим 5G мрежа за Европа, ако Huawei не бъде допуснат в региона

Снимка: Shutterstock

Шведският телекомуникационен гигант Ericsson съобщи днес, че има капацитета да достави 5G мрежа в Европа, ако китайският конкурент Huawei не бъде допуснат в региона, предаде ДПА.

"Ericsson има обширно портфолио от 5G продукти, които доставяме на клиентите ни във всички страни", каза пред ДПА ръководителят на ключовото подразделение Business Area Networks Фредрик Йейдлинг.

През последните месеци имаше дебат в няколко страни за това дали на китайския конкурент на Ericsson Huawei трябва да му бъде разрешено да доставя 5G системи в Европа на фона на страховете, че технологията на свързаната с държавата компания може да се използва за шпионаж. Huawei нееднократно отхвърли тези опасения като необосновани.

Бяха повдигнати и въпроси дали европейски фирми като Ericsson и Nokia имат достатъчен капацитет, за да попълнят празнината, ако Huawei бъде блокиран.

САЩ включиха по-рано през годината Huawei в така наречения "черен списък" заради опасенията, че китайското правителство може да използва продаваното в САЩ оборудване на Huawei с цел шпионаж, припомня БТА.

Ръководителят на Ericsson за пазарите в Европа и Латинска Америка Арун Бансал заяви, че компанията присъства в 43 страни в Европа.

Около 35 000 души, приблизително една трета от общия персонал на Ericsson, работят в Европа.

Някои китайски 5G мрежи използват също така оборудване на Ериксон. Китай е вторият най-голяма 5G пазар за Ериксон след САЩ, отбелязва ДПА.

още по темата
още от Бизнес