Затвори

Facebook разработва собствена криптовалута

Снимка: Guliver / Getty Images

Facebook разглежда възможността да създаде собствена криптовалута, която ще позволи на ползващите услугата за съобщения WhatsApp да правят парични разплащания, съобщи агенция Блумбърг.

Компанията разработва stablecoin - тип цифрова валута, която се предвижда да бъде обвързана с долара, отбелязва Блумбърг, като допълва, че това ще помогне да бъдат понижени колебанията в курса на новата валута.

По информация на Блумбърг Facebook все още е далеч от пускането на цифровата валута, тъй като все още уточнява подробностите, включително как ще се съхраняват активите, по-конкретно обикновените валути, които трябва да помогнат на stablecoin да запази стойността си, предава БТА.

Много потребители отдавна очакват навлизането на Facebook в сектора на финансовите услуги. През 2014 година компанията нае бившия президент на международната разплащателна система PayPal Дейвид Маркус, който през май тази година оглави отдела за разработка на блокчейн технологиите на компанията. Според Блумбърг под ръководството на Маркус вече работят 40 души.

Криптовалутата е разновидност на цифровата валута, чието създаване се основана на криптографични методи. Функционирането на такива системи се основава на технологията блокчейн - децентрализирана база данни, при която устройствата за съхранение на данните не са включени към общ сървър. Такава валута може да емитира всеки ползвател на системата, като създава в нея нови цифрови блокове, припомня ТАСС.

още по темата
още от Бизнес