Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Файненшъл таймс" със специален материал за шефа на БНБ

Снимка: Мениджър Нюз

Под заглавие "Българският централен банкер цели да предотврати завръщането на кризата" в. "Файненшъл таймс" представя ръководителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и запознава читателите си с българската банкова система.

В страни, където непрозрачните мрежи на влияние свързват политика, бизнес и държавна администрация, централната банка обикновено се стреми да защити безупречността на финансовата система, пише изданието и допълва, че според Димитър Радев, управител на Българската народна банка, независимостта на институцията му е повече от лозунг.

"Аз не просто подкрепям принципа, мисля, че сме добър пример," посочва той пред британското икономическо издание.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че Радев поема поста през 2015 година - една година след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), който, както пише изданието, е довел до най-сериозното финансово сътресение след банковата и валутна криза през 1996-1997 година.

При срива на КТБ лъсват неправомерните практики на кредитиране и лошата рестриктива регулация, посочва вестникът и допълва, че по случая прокуратурата е обвинила двама бивши подуправители на БНБ.

По думите на Радев пред изданието заключението от случая КТБ е било, че банковите надзорни практики не са достатъчно силни, за за предотвратят събития като случилото се с КТБ, а освен това липсва подходяща институционна рамка за справяне с подобни кризи.

"Файненшъл таймс" посочва, че Международният валутен фонд (МВФ) е похвалил постигнатия напредък под ръководството на новия управител.

Сега централната банка изгражда специален фонд за преструктуриране, който по думите на Радев до 2024 година ще представлява 2 процента от гарантираните депозити.

Радев отбелязва пред вестника, че българската банкова система е много здрава, капиталовата адекватност и коефициентите на ликвидност са по-високи, отколкото средните да ЕС, а рентабилността е близо до равнищата от преди кризата (2009 година) за втора поредна година.

Според банкери от частния сектор продължава да буди безпокойство несигурността около Първа инвестиционна банка (ПИБ), която сега е четвъртата по големина българска банка. След преглед на активите през 2016 година централната банка поиска от ПИБ да вземе мерки, припомня изданието и отбелязва, че банката все още не си е намерила купувач.

Вероятно можем да очакваме новини в тази посока, отбелязва Радев.

"Файненшъл таймс" посочва, че Радев работи усилено по подготовката на България за евентуално влизане в еврозоната.

Някои представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на столици на страни от еврозоната са на мнение, че ще бъде прибързано България да бъде приета като 20-та членка на валутния съюз, тъй като доходът на глава от населението е нисък и съществуват недостатъци в съдебната система, пише изданието, посочвайки, че по думите на Радев страната изпълнява т.нар. Маастрихтски критерии за влизане в еврозоната.

Въпросът е дали това само по себе си е достатъчно като обосновка за присъединяването на България към клуба, отбелязва влиятелното издание.

На въпроса на "Файненшъл таймс" за втори шестгодишен мандат като управител на централната банка Радев отговаря: "Ще видим. Отидох в МВФ за една година, а останах 15."

Източник: БТА

още от Бизнес