Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Файненшъл таймс": Юнайтед груп влезе в ексклузивни преговори за "Виваком"

Инвестиционният фонд Юнайтед груп (United Group) води ексклузивни преговори за придобиване на българския телекомуникационен оператор Виваком (Vivacom), съобщи "Файненшъл таймс". Това е един от двата фонда, които преди дни подадоха оферти в последния момент в обявения търг за продажба.

Компанията, собственост на фондовете Би Си партнърс (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR) е най-голямата сръбска кабелна компания. Тя се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. Тази година приключи придобиването на Теле2 (Tele2) в Хърватия за 220 милиона евро. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора, информира БТА. Юнайтед груп е представител на инвестиционни групи, които влагат средства в по-малки сделки, сливат няколко компании в сектора, за да създадат по-голяма и след това я продават или я предлагат на други инвеститори на борсата, уточнява "Файненшъл таймс".

Очаква се телекомуникационният оператор да бъде оценен на около 1,2 млрд. евро въз основа на последните сделки в региона за активи в телекомуникационния сектор, съобщиха източници миналия месец. Офертата на Юнайтед груп е за сума, близка до тази, потвърди информирано лице.

Юнайтед груп е най-голямата сръбска кабелна компания. Тя се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. Тази година приключи придобиването на Теле2 (Tele2) в Хърватия за 220 милиона евро. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора, информира БТА.

Няма гаранции, че сделката ще се осъществи, макар според източник да има вероятност тя да бъде сключена до две седмици.

Продажбата на Виваком би била шестата смяна на собствеността на телекома, откакто той бе приватизиран през 2004 година.

Преди по-малко от четири години Виваком бе купен на търг от българския бизнесмен, базиран в Лондон, Спас Русев и лондонското подразделение на руската банка ВТБ за 330 млн. евро. Сега, на практика продажната цена се очертава да бъде 4 пъти по-висока от тази на придобиването преди 4 години.

На фона на интензивните преговори за шестата поред смяна на собствеността на „Виваком“ от 2004 г. насам"Файненшъл таймс" припомня, че още не е приключил спор за собствеността на компанията, в който руският бизнесмен Дмитрий Косарев оспорва условията по сделката от 2015 г., от която е изгубил средства.

 

 

още по темата
още от Бизнес