нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Гигантски ръст на работната сила за година в петте най-големи интернет компании в света

Getty Images

Пет най-големи интернет компании достигнаха 1,7 милиона служители, което е 60% увеличение за една година

Цифровата трансформация, получила допълнителен тласък от локдауните заради ковид-пандемията, ускори растежа на най-големите световни интернет компании. Днес тези технологични гиганти наемат повече хора от всякога и генерират приходи в размер на десетки и стотици милиарди долари.

По данни на BuyShares.co.uk, петте най-големи световни интернет компании - Amazon, Alibaba, Alphabet, Facebook и PayPal, са отбелязали общ масивен ръст на работната сила от 60% за една година като достигнаха общо 1,7 млн. служители.

Amazon отвори 500 000 нови работни места

Неизменният лидер на класацията на онлайн компаниите с най-голяма работна сила - Amazon допълнително увеличи преднината си по време на COVID-19, довела до процъфтяване на онлайн търговията. Докато много компании бяха принудени да съкратят работни места в условията на пандемията, технологичният гигант продължи безпрецедентно наемане на работа през 2020 г. Според данните на компанията, електронната търговия е довела до създаването на  500 000 нови работни места.

С приблизително 1,3 милиона служители по целия свят, Amazon е едва втората компания в САЩ, която има над 1 млн. души нает персонал. Преди нея е американския гигант за търговия на дребно Walmart работят 2,2 милиона души по целия свят.

С такъв зашеметяващ ръст на работната сила и милиони клиенти по целия свят, Amazon несъмнено е машина за пари. Миналата година приходите на компанията нараснаха с 37% на годишна база до 386 млрд. долара, а според доклада на CNBC онлайн търговецът генерира над 800 000 долара всяка минута.

Работната сила на Alibaba нарасна със 113%

Alphabet, компанията майка на Google, се класира като втората по големина онлайн компания по брой служители. През 2020 г. технологичният гигант отчете над 135 000 щатни служители, 16 400 повече от година преди.

Най-голямата компания за електронна търговия в Китай Alibaba Group обаче стана свидетел на още по-впечатляващ растеж на работната сила. Alibaba се очерта като един от най-големите корпоративни победители в страната в кризата с COVID-19. Мултинационалният технологичен гигант получи възможността да разшири значително бизнеса си през 2020 г., тъй като търсенето на неговите услуги и трафика на онлайн пазара нараснаха на фона на блокировките.

Отчетът за приходите на компанията за финансовата 2021 година разкрива, че гигантът за електронна търговия е имал над 251 000 щатни служители през март, което е впечатляващо увеличение от 113% за една година.

Годишните приходи на компанията са нараснали с 40% на годишна база до над 717 милиона юана.

Facebook е класирана като четвъртата по големина интернет компания според броя на служителите. Гигантът в социалните медии е създал 13 600 нови работни места през миналата година, като общият брой на служителите се увеличил до 58 600.

Като петата по големина компания в този списък, PayPal е увеличила работната си сила с 14% до 26 500 служители в световен мащаб.

Подробно с данните на класацията можете да се запознаете тук

още от Бизнес