нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Христо Тенчев – от любител на игрите до предприемач на световната сцена

Христо Тенчев е един от тримата основатели на СофтУни, заедно със Светлин Наков и Иван Ненков. Основите на своята кариера той започва да полага още в ученическите си години с дистанционна работа за хостинг компания. Базовите си познания по програмиране изгражда чрез самообучение, което е следствие от огромното му желание да направи собствена компютърна игра. Изненадващо за него самия, той успява да постигне целта си, а от тогава не спира да надгражда уменията си и да се доказва многократно като уважаван и разпознаван програмист. Към днешна дата той е част от двигателната система в няколко проекта – СофтУни, XS Software, LockTrip.com.

Днес той споделя с нас за предприемачеството като начин на живот, амбициозните проекти, по които работи, както и визията на СофтУни днес и в бъдеще.

- Разкажете ни повече за проектите, по които работите?

- Основният проект, от който съм част, е СофтУни. Това е образователен център, който има мисията да предоставя иновативно ИТ образование на младите хора. Обученията са с изключителна практическа насоченост, в сфери като програмиране, дигитален маркетинг, графичен и уеб дизайн. Ние предоставяме възможността на успешните ни студенти да се реализират в някои от водещите за България фирми в сферата, а положителната им обратна връзка е най-ценното за нас.

Другите два проекта, в които участвам, са XS Software (създаваме игри, през които са преминали повече от 50 млн. играчи навсякъде по света) и LockTrip (служи за резервиране на хотели по цял свят, като благодарение на блокчейн технологията зад себе си, предоставя възможно най-добрата цена).

- Предприемачеството като начин на живот – защо това е вашето призвание?

- Основната движеща сила за мен винаги се е състояла в това да създавам неща, които са реални и работят – това е моето призвание. Именно това ме мотивира и прави откровено щастлив. Пътя, по който вървим, за да стигнем до реализацията на мечтите и идеите си, е не по-малко ценен, защото ни учи на много неща. Имаме късмета да живеем във времена, в които почти цялата необходима информация е достъпна в интернет, а възможностите за надграждане и подобрение са неизчерпаеми. Дори в България имаме достъп с няколко клика до световния пазар, благодарение на интернет. Най-трудно е да не се отказваме пред трудностите – трябва просто да действаме и да бъдем упорити.

- Какво се промени с появата на СофтУни?

- С времето се убедихме, че СофтУни в действителност допринася за промяната в образованието и качеството на живот на младите хора в България. Предоставяме алтернатива на традиционните методи на образование, което директно повлиява заложените от МОН и НАПОО учебни планове. Практикуването на всеки преподаден материал е ключът в модела на работа зад СофтУни. Така провокираме съживяването на по-различно мислене - че ученето може да е интересно, а не скучно, и че трябва да го превърнем в постоянен процес – за цял живот. За около 5 години през обученията ни са минали над 150 хил. курсисти от цялата страна, а успешната им реализация доказва, че има смисъл в това, което правим. Нашата амбиция е да оказваме влияние не само върху учениците, но и върху техните учители. До момента сме раздали над 2000 учебника по програмиране на учители из цялата страна. Имаме и безплатни обучения, специално насочени към учителите, които имат желанието да подобрят знанията си и да въведат иновации в методите си на преподаване.

- Каква е визията на СофтУни за бъдещето?

- Усилено работим върху подобрението на работата си, търсейки възможно най-ефективните и добри методи за доставяне на високо качествено и достъпно образование, а наред с това и работа в областта на новите технологии. Едно от изпитанията, пред които сме изправени в момента, е откриването на модел, с който СофтУни успешно да пренесе дейността си и на пазари, отвъд границите на България.

 

Интервю: Катерина Костадинова

още от Бизнес