нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

За първи път от 60 години насам икономиката на развиващите се азиатски страни тръгна надолу

Снимка: Guliver / Getty images

Регионът на „Развиващата се Азия“, който включва 45 страни от в Азиатско-тихоокеанския регион, сред които гиганти като Китай, Индия и Индия, ще отчете икономически спад за първи път от близо 60 години, заради последствията от пандемията от COVID-19, съобщи Азиатската банка за развие (АБР), цитирана от Си Ен Би Си.

Според доклада на АБР брутният продукт на страните от региона ще се свие с 0,7% тази година, като три четвърти от държавите, попадащи в тази група, ще отчетат икономически спад през 2020 г. Това е първо свиване на регионалната икономика от 1962 г.

Докато броят на регистрираните случаи на заразени с COVID-19 в  световен мащаб наближава границата от 30 млн. души, забавеното вътрешно потребление се отрази негативно и на износа на държавите от региона, казва главният икономист на АБР Ясуюки Савада.

„Освен това, забраните за пътуване подкопаха както свободното движение на хората, така и това на стоките и услугите“, добавя той.

Досега се очакваше икономиката на Югоизточна Азия да нарасне с 1% тази година, но според новата прогноза на АБР тя ще се свие с 3,8%, като брутният вътрешен продукт на Тайланд, Филипините и Сингапур ще се понижи с над 6%. Филипините и Индонезия са двете страни в региона, където е регистриран най-голям брой заразени с COVID-19.

Китай, където през декември за първи път бе засечен коронавирусът, е единствената страна в региона, която ще отчете ръст, макар и значително по-малък от този, отчитан през последните години. Прогнозата на АБР е брутният вътрешен продукт на Китай да нарасне с 1,8% през 2020 г. Втората по големина икономика в света се очаква значително да се възстанови догодина, нараствайки със 7,7%.

Очакванията за Индия са за спад от 9% през 2020 г., като по-рано от АБР прогнозираха ръст от 4%. В периода от април до юни индийската икономика се сви с рекордните 23,9%.

Икономическата активност в региона ще се възстанови през 2021 г., като според АБР „Развиващата се Азия“ ще запише ръст от 6,8%.

„Нашият базов сценарии предвижда поставяне на пандемията от COVID-19 под контрол към края на тази година. След като здравните рискове бъдат овладени, очакваме силен растеж“, коментира Савада. Той обясни, че правителствата в региона са предприели мерки за стимулиране на икономиката на обща стойност над 3 трлн. долара, като в някой държави мерките се равняват на до 15% от БВП.

От банката обаче предупреждават, че по-продължителна вълна от  COVID-19 може допълнително да затрудни икономическото възстановяване и да се отрази негативно на търсенето и предлагането на стоки и услуги, особено на фона на нарастващото геополитическо напрежение между САЩ и Китай.

още по темата
още от Бизнес