Инфографика: Шестте компании, които дефинират 2021 година

Инфографика: Шестте компании, които дефинират 2021 година

Няколко компании се откроиха през отиващата си 2021 г., като повлияха на обществото както по положителен, така и по отрицателен начин. Платформата Visual Capitalist избра шестте компании, които дефинират отминаващата година.

Според нея това са Robinhood, Pfizer, Coinbase, Tesla, TikTok и Facebook/Meta. Разгледани са редица показатели, за да се стигне точно до този избор, включително търсения в Google, обем на новините, свързани с тях, ефективност спрямо конкурентите и др.

От Visual Capitalist посочват, че много от компаниите са дигитални и всички имат „огромен обхват, мащаб и влияние“. В своя инфографика платформата посочва най-важните събития и интереса към определени теми, свързани с шестте компании.

[[{"fid":"386271","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1000,"width":1200,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Източник: Visual Capitalist

Robinhood нашумя в началото на годината, когато потребители координираха купуването на акции на определени компании в социалната мрежа Reddit и издуха цените на редица компании, включително Gamestop. Въпреки ситуацията с компанията тогава Robinhood има около 22 млн. потребители, много от които млади и начинаещи инвеститори.

Pfizer и водещата ѝ роля във ваксинацията в глобален мащаб ѝ донесоха големи ползи. Препаратът срещу COVID-19 на компанията, създаден съвместно с германската BioNTech, беше най-предпочитаният за имунизация сред хората по света. Pfizer прогнозира приходи от 36 млрд. долара от ваксината си тази година.

2021-ва беше от значение за криптовалутите. Цените на основните сред тях достигнаха нови висоти, а Coinbase беше в добра позиция да се възползва от интереса към тях. Лесно е да се подцени влиянието на първичното публично предлагане на компанията, което се случи през тази година. но самото ѝ навлизане на борсата беше огромен тласък за легитимността на криптото.

Докато скептиците бързат да критикуват Tesla и Илон Мъск, компанията има някои впечатляващи постижения, с които да подкрепи манията около себе си. През 2020-а акциите ѝ се повишиха с близо 700%, а оценката ѝ нарасна, за да я превърне в една от най-ценните компании в света. Тази инерция се пренесе и в 2021 г., през която приходите на Tesla нарастваха през всяко тримесечие, а през октомври пазарната ѝ капитализация надхвърли 1 трлн. долара.

TikTok доби популярност още миналата година, но през 2021-ва затвърди статута си на феномен. Приложението достигна 1 млрд. потребители, едва пет години след старта си. За сравнение на Facebook и Instagram им отне около осем години за същото постижение. В отговор на успеха на TikTok от Instagram пуснаха допълнителна функция – Reels, за кратки видеа в социалната мрежа, но не успяха да изпреварят растежа на TikTok.

Facebook често попада в новините, бидейки най-голямата социална мрежа в света, но тази година бе по-различна. Двете причини за това са щурмът на Капитолия, когато мнозина обвиниха Facebook, че не е успяла да се справи с негативните ефекти от платформата си, главно поляризация на мнения, теории на конспирацията и реч на омразата. Вторият голям удар бе през септември, когато продуктовата мениджърка Франсис Хаугън разкри хиляди страници вътрешни документи, свързани с проблемите на Facebook. На фона на скандала социалните мрежи на компанията претърпяха масивен 6-часов срив, а основателят Марк Зукърбърг лансира ново име – Meta, обяснявайки, че Facebook иска да се насочи към развитие в „метавселената“.

От Visual Capitalist посочват и други четири компании, които са оказали влияние на 2021 г. – социалната мрежа Reddit, платформата за продажба на творения под формата на незаменими токени (NFT) OpenSea, стрийминг гиганта Netflix и авио-космическата компания SpaceX.