нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Италия глоби Ryanair и WizzAir заради политиката им за багажа

Снимка: Shutterstock

Италианските власти наложиха глоба на нискотарифните авиокомпании Ryanair и Wizzair, заради политиката им за заплащане на ръчния багаж, съобщи euronews.

Двете компании ще трябва да платят санкции за общо 4 милиона евро.

От 1-ви ноември миналата година насам, Ryanair и Wizzair таксуват пътниците за взимането на куфари на борда на самолетите, като таксата за чанта достига до 50 лева. Безплатно (без доплащане към билета) е позволена само по 1 чанта на човек с много малки размери. Според авиокомпаниите, по този начин се намалява забавянето на полетите.

Италия е една от първите държави, които публично изразиха недоволство от намаляването на размерите на ръчния багаж, който може да се взима на борда.

Глобата е разделена на 3 млн. евро за Ryanair и 1 млн. евро за Wizzair. Тя е наложена от службата за защита на конкуренцията на Италия, която посочва, че пътниците са били таксувани между 5 евро и 25 евро за взимането на ръчен багаж на борда на двата авиопревозвача. Според нея "ръчният багаж е основен елемент от въздушния транспорт като услуга и неговото превозване трябва да бъде изпълнявано без налагането на никакви допълнителни такси", посочва изявление на италианските власти. 

"Освен това на база на европейското законодателство за въздушен транспорт, предвидимите и неизбежни добавки трябва да бъдат включени в цената на основната услуга, представена след първия контакт, и следователно те не могат да бъдат отделени от това с искането за допълнителни суми", гласи още аргументацията на решението за санкциите. 

"Следователно, има заблуда за потребителите, тъй като цената, която трябва да се плати в края на процеса на резервация, почти винаги е по-висока от тарифата, представена в началото на процеса", посочват още италианските власти.

още от Бизнес