Износът на българско лавандулово масло ударно расте въпреки кризата

Износът на българско лавандулово масло ударно расте въпреки кризата

Износът на българско лавандулово масло ударно расте въпреки кризата

Износът на българско лавандулово масло продължава да нараства, въпреки кризата, показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите. През цялата 2019 г. са били изнесени 106 тона масло, докато само за първите 8 месеца на 2020 г. износът е вече 160 тона. Това показват данни, предоставени от ресорния министър Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата Георги Стоилов.

За сметка на това обаче износът на розово масло и розова вода се регистрира спад – износът от януари до август 2020 г. е 20,3 тона, докато през 2019 г. той представлява цели 52,5 тона.

През 2019 г. предприятията у нас са произвели общо 208 тона етерични масла, което е 2,5 пъти повече в сравнение с година по-рано.

През последните няколко години България трайно вече се позиционира като най-големият производител на лавандула в света, като изпреварва Франция – първо поради проблеми с болести на растението, а после и поради по-ниските разходи за труд. „България беше най-големият производител на лавандула и през 70-те на миналия век, сега си върна позицията“, припомня Николай Вълканов, изпълнителен директор на Интелиагро, институт за анализи в земеделието. Това се случва през 2012 г. когато лавандуловите насаждения у нас стават се увеличават 5 пъти до 180 кв. км., писа наскоро Би Би Си.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ