нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Износът на британските храни и напитки за ЕС се понижи наполовина

Getty images

Британският износ на храни и напитки за ЕС се е понижил с 2 млрд. паунда през първите три месеца на 2021 г. В сравнение с износа, генериран през същия период на 2020 г., сега обемът му е два пъти по-малък като спадът възлиза на 47%.

Най-голямо понижение има при млечните продукти, които са надолу с  90%, предаде Гардиан, като се позова на данни на правителствения отдел за приходи от данъци и вносни мита HRMC.

Сред основните причини са новите задължителни проверки, въведени след Брекзит и глобалната  пандемия, като анализаторите  смятат, че проблемът е структурен.

“Загубата на този приход е катастрофална за нашата индустрия и е сигнал за мащаба на щетите, които британските производители ще търпят в дългосрочен план заради новите търговски ограничения с ЕС“, коментира Доминик Гудие, председател на международната Федерация по храните и напитките FDF.

Продукти с най-голям износ от Великобритания за ЕС (първо тримесечие на 2021 г.)
  Спад на годишна база
Уиски  -1%
Шоколад -4%
Свинско  -15%
Сьомга -28%
Вино -7%
Овесени ядки  -28%
Джин -28%
Бира -11%
Екстракти -16%
Агнешко -14%
Източник: HMRC

Общо износът на храни и напитки за Ирландия се понижава с 71%, за  Испания с 63%, за Италия с 62%, а за Германия с 55%.

Спад има и при вноса от ЕС – европейските вина на Острова бележат спад 20%, плодовете 16%, зеленчуците 14%.

За сметка на това увеличение в износа се отбелязва към Китай, Австралия, Саудитска Арабия и Япония, като износът за страни извън ЕС сега отговаря на повече от 50% от общия износ на храни и напитки на Великобритания. Общият износ на Великобритания за целия свят се понижава с 28%.

 

 

още от Бизнес