Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Караниколов: Без мярката 60/40 сега безработицата щеше да е около 18%

Снимка: Shutterstock

Голяма част от секторите в икономиката не спряха, работната сила е в кондиция. Мярката 60/40 запазва около 240 000 работни места. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНР.

По думите му прогнозната безработица е около 8%, което означава, че без мярката 60/40 сега безработицата в страната е щяла да бъде около 18%.

"Прогнозите са, че още през 2021-ва България ще възстанови почти това, което бяхме преди пандемията. По прогноза за първото тримесечие имаме добри резултати, дори по-добри от първите три месеца на 2019-а година", каза още Караниколов, като припомни, че  основни приоритети на управляващите при обявяването на извънредното положение в страната е било на първо място здравето на хората, а на второ - да не се затварят всички сектори от икономиката.

Според него възстановяването ще бъде най-трудно при тези, които трябва да изградят отново доверието между тях и клиентите им - хотели, ресторанти, фитнеси, конференции, авиопревозвачи.

„За секторите, които са в най-тежко положение, се взе мярка с намаляването на ДДС. Точно затова, че тези сектори пострадаха най-много и ще им е най-трудно да възстановят пълния си обем от функции“, добави той.

По думите на икономическият министър смъкването на ДДС за заведенията до 9% е временна мярка, която е жизнено важна за сектор.

Що се отнася до европейски фонд за възстановяване от коронавирусната криза, Горанов коментира, че средства, които се предоставят на държавите членки, имат особен мониторинг на контрол.

„Има европейски прокурор, който ще отговаря за измама при тези средства. Европа не дава грантове за щяло и нещяло, не дава пари на калпак. Има цели и политики, които да се изпълнят, така че Европа да стане много по-добро място и за живеене, и за бизнес, и за инвестиции. И тук не е само Зелената сделка, а и намаляване на връзките на доставки. Нещо, което европейският бизнес със сигурност ще направи, а България ще има своята възможност", уточни той.

още по темата
още от Бизнес