нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай се фокусира върху вътрешния си пазар, но растежът му остава ключов за азиатския регион

Снимка: Guliver / Getty images

Китай може да пренасочи вниманието си към вътрешния си пазар, но растежът на втората най-голяма икономика в света ще продължи да е от решаващо значение за азиатския регион. Това заяви пред Си Ен Би Си професорът по икономика в университета Корнел и бивш началник на отделна на МВФ за Китай Есвар Прасад.

Определяйки доклада за ръста на брутния вътрешен продукт на Китай през последното тримесечие като „зашеметяващ“ на фона на „ужасната рецесия“ в останалата част на света, Есвар прогнозира, че страната ще запази ролята си на двигател за растеж в Азия независимо от пренасочването на фокуса от експерта към подсилването на вътрешния пазар.

„Като се има предвид размера на икономиката, Азия не може да просперира, ако Китай не го прави“, казва професорът.

По-рано Националното статистическо бюро на Китай съобщи, че икономиката на страната е нараснала с 4,9% на годишна база през третото тримесечие. Макар че този резултат е по-слаб от очакваният ръст от 5,2%, страната е първата, която демонстрира признаци за стабилно възстановяване от кризата, причинена от пандемията от коронавирус. Международният валутен фонд прогнозира, че Китай ще бъде единствената голяма икономика, която ще нарасне през тази година, като очакванията са за повишение на брутния вътрешен продукт от 1,9%.

„Фактът, че Китай успя да се върне към растеж толкова бързо, въпреки слабостта на останалата част от световната икономика, е доста забележителен“, коментира Стив Kokran от   Moody’s Analytics.

Според анализаторите в бъдеще Китай трябва да се съсредоточи върху средните и малките бизнеси, които ще бъдат от водещо значение за неговия растеж.

„За да може Китай да просперира устойчиво, смятам, че от ключово значение ще бъде не само помпането на кредити, но и предоставянето на тези кредити в ръцете на малките и средните предприятия – по-динамичната част от икономиката, която може да генерира ръст на работните места и на продуктивността. В крайна сметка това, което е важно за растежа в Китай, е важно и за растежа на останалите икономики в региона“, казва Прасад.

 

 

още по темата
още от Бизнес