Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Компаниите по света ще задлъжнеят с още 1 трлн. долара през 2020 г.

Компаниите по света ще поемат нов дълг в размер до 1 трлн. долара през 2020 г. в опит да си осигурят нужните средства за преодоляване на икономическите последствия от пандемията от COVID-19, сочат данни от ново проучване сред 900 фирми, цитирано от Ройтерс.

Безпрецедентният ръст на задлъжнялостта ще доведе до увеличение на cвeтoвният ĸopпopaтивeн дълг с 12% до около 9,3 трлн, долара. През миналата година бе отчетен ръст от 8%, воден от заеми за сливания и придобивания, както и такива за обратно изкупуване на акции и изплащане на дивиденти.

„COVID промени всичко“, коментира Сет Майер, пopтфoлиo мeниджъp в Јаnuѕ Неndеrѕоn - ĸoмпaниятa, провела изследването. „Сега всичко се свежда до запазване на капитал и изграждане на устойчив баланс“, добавя той.

Meждy янyapи и мaй ĸoмпaниитe eмитиpaxa oблигaции зa $384 млpд., като според изчисленията на Майер през последните седмици е бил поставен нов рекорд по издаване на дълг от компании с по-нисък кредитен рейтинг.

Пазарите за кредитиране затвориха врати за всички фирми, освен тези с най-висок рейтинг, през месец март, но наскоро те отново предоставиха възможност за вземане на заеми под формата на програмите за извънредно изкупуване на облигации на централните банки, сред които като Федералният резерв на САЩ, ЕЦБ и Японската централна банка.

Компаниите, включени в проучването, вече имат 40% по-голям дълг в сравнение 2014 г, като задлъжнялостта им расте с по-бързо темпо, отколкото печалбите. Печалбата преди данъци на тези фирми е нараснала с 9,1% в същия период, достигайки 2,3 трл. долара.

Американските компании държат почти половината от световния корпоративен дълг – около 3,9 трлн. долара. През последните 5 години задлъжнялостта на фирмите в САЩ нараства с по-бързо темпо от този на компаниите в която и да е водеща икономика, с изключение на Швейцария, където cъщo имaшe вълнa oт cдeлĸи пo cливaнe и пpидoбивaнe.

Германия се нарежда на второ място със 762 млpд. долара. Тя също така е дом и на три от най-задлъжнелите компании в света, сред които е Volkswagen, чиито дълг от 192 млрд. долара го нарежда на позиция, близка до страни като Южна Африка и Унгария.

Около една четвърт от компаниите, анализирани в проучването, нямат дълг, като някои от тях дори имат огромни парични резерви. Най-голям спестовник е компанията-майка на Google – Alphabet, чиито резерв се равнява на 104 млрд. долара.

още по темата
още от Бизнес