Европейски конкурент на Tesla произведе първата си батерия

Европейски конкурент на Tesla произведе първата си батерия

Шведският производител на батерии Northvolt обяви днес, че е произвел първата си литиево-йонна батерия във фабриката си в Шелефтео, спазвайки крайния срок за започване на производство преди края на 2021 година, предаде CNBC.

Компанията, която се конкурира с подразделението за батерии на Tesla, бе оценена на 12 млрд. долара от инвеститори през юни. От Northvolt заявиха, че това е първата батерия от вида си, проектирана, разработена и произведена в т.нар. гигафабрика от местна европейска компания за батерии.

Гигафабриката може да бъде класифицирана като мащабно съоръжение за производство на батерии, където годишната мощност се измерва в гигаватчасове (GWh). Очаква се фабриката на Northvolt в Шелефтео да има годишна мощност от 60 GWh.

Батерията е слязла от производствената линия вчера. „Разбира се, тази първа батерия е само началото“, коментира Петер Карлсон, който е бивш служител на Tesla.

По-голямата част от батериите за електрически автомобили в света в момента се произвеждат в Азия и в САЩ, но Northvolt се надява да промени това. Въпреки че е на по-малко от шест години, компанията вече е подписала договори за над 30 млрд. долара с клиенти, включително BMW, Volkswagen, Volvo и Polestar.