нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Косово спасява албанската икономика

Снимка: Guliver / Getty images

Косово спасява албанската икономика с въведените стопроцентови мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, които продължават да увеличават износа на албански стоки в Косово. Това посочи албанската телевизия Ора нюз, цитирана от агенция МИА.

Телевизията съобщи, че по данни на държавния статистически институт обемът на износа от Албания за Косово през април е бил със 70,4 процента по-голям в сравнение със същия месец миналата година, а общо през първите четири месеца на годината - с 52 процента по-голям от същия период на 2018 година, предаде БТА.

Албания изнася в Косово най-много руда, горива и строителни материали. С увеличаването на износа Косово вече зае второ място в списъка на търговските партньори на Албания. За първите четири месеца тя е изнесла за Косово стоки на стойност 8,9 милиарда леки (72,4 милиона евро).

От друга страна, албанският износ към други страни отбелязва спад. През първото тримесечие са изнесени стоки за 99 милиарда леки /810 милиона евро/, което е с 2,3 процента по-малко от същия период миналата година. Най-голямо влияние за това е оказало намаленото производство на електроенергия и горива в страната.

още по темата
още от Бизнес