нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Криптовалутата, която заплашва доминацията на биткойна

Снимка: Shutterstock

Доминацията на Биткойна на пазара за криптовалути започва да отслабва, след като втората най-популярна дигитална монета премина границата от 3000 долара, предаде Блумбърг.

Към 15:00 часа българско време етерът се разменя за 3 161,25 долара, което представлява ръст от 7,46% за последните 24 часа, според данните на Coindesk.

Поскъпването на цената на етера предполага, че сред дигиталните монети има място за повече от един голям победител. В момента биткойнът представлява около 46% от общата стойност на криптопазара от 2,3 трлн. Долара, след като в началото на годината отговаряше за 70%, отбелязват от  CoinGecko. Етерът вече представлява 15% от общата капитализацията на криптовалутите, докато делът на дигиталните монети, които не попадат сред няколкото най-популярни, се е удвоил до 36%.

Биткойн продължава да е най-голямата криптовалута, но другите цифрови жетони привличат все по-голям интерес. Привържениците на крипто твърдят, че инвеститорите започват да свикват с мисълта за търговия и притежаване на дигитални валути, докато критиците на актива твърдят, че ралито в сектора се дължи на мащабните икономически стимули, предприети от редица правителства по света.

„Етерът върви нагоре и изглежда, че няма какво да се изправи на пътя му“, коментира Едуард Моя от Oanda, като добави, че другите дигитални криптовалути също са обект на подновен интерес.

Първичното публично предлагане платформата за търговия на критповалути  Coinbase през миналия месец е поредният знак, че инвеститорите възприемат сектора въпреки рисковете, свързани с високата волатилност и регулаторния контрол.

По-малко популярните криптовалути също поскъпват, като цената на бинанс коин е нараснала с 3460% през последните 12 месеца, а тази на доджкойна, който бе създаден на шега и днес е фаворит на хора като Илон Мъск, е скочила с 15000 до пазарна стойност от около 50 млрд. долара

още по темата
още от Бизнес