нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кристалина Георгиева очаква понижаване на прогнозите на МВФ за световната икономика

Снимка: Guliver / Getty images

Много вероятно е Международният валутен фонд да понижи още прогнозите си за глобалния икономически растеж, тъй като пандемията от коронавирус удря редица икономики по-силно от очакваното. Това заяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева по време на онлайн конференция, спонсорирана от „Файненшъл таймс“.

„Постъпващите данни от много страни са по-лоши от вече песимистичните ни прогнози. Много вероятно е да излезем с актуализация на нашите прогнози по някое време през юни, като към този момент очакванията ни са, че ще има още лоши новини по отношение на това как виждаме 2020 г.“, коментира Георгиева.

 Миналият месец МВФ прогнозира, че масовите затваряния на бизнеси и икономическия блокаж, предизвикани от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, ще доведат света до най-дълбоката рецесия след Голямата депресия от 30-те години на миналия век, като глобалният брутен вътрешен продукт ще се свие с 3% през 2020 г.

Според основния сценарии на МВФ, които се базира на идеята, че икономиката ще започне да се възстановява през втората половина на годината, ръстът ще достигне 5,8% през 2021 г. От фона обаче подчертаха, че прогнозата зависи от резултатите, които ще отчетат държавите тази година.

През април безработицата в САЩ достигна рекордните 14,7%, след като в страната бяха изгубени 20,5 млн. работни места.

МВФ обикновено преразглежда прогнозите си за световната икономика в началото на юли. Георгиева заяви, че влошаващите се данни също така означават, че развиващите се пазари и икономики ще се нуждаят от допълнително финансиране в размер на над 2,5 трилиона долара, за да се справят с пандемията. Тя очаква тази сума да бъде ревизирана нагоре, когато МВФ публикува новите си икономически прогнози.

Месец след пролетните срещи на МВФ и Световната банка, Георгиева заяви, че членовете на Фонда все още не са постигнали споразумение по т.нар Специалните права на тираж (SDR), които може да осигурят стотици милиарди долари ликвидност на всички членове на Фонда – бедни и богати.

„По време на срещите ни през пролетта членовете заявиха, че всичко е на масата. Нека видим как ще се развие тази криза в бъдеще“, заяви Георгиева.

Тя също така обясни, че МВФ иска да подкрепи Аржентина, която в момента се бори както с коронавируса, така и с високите си нива на дълг. Георгиева е убедена, че настоящето аржентинско правителство работи неуморно за да адресира дълговите проблеми.

„Това, което виждам в Аржентина, е правителство, което иска да вземе правилните решения за своя наро, за целия регион и за световната икономика“, коментира тя.

още по темата
още от Бизнес