нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бързото възстановяване може да увеличи глобалните приходи с 9 трлн. долара до 2025 г.

Снимка: Guliver / Getty images

Силното международно сътрудничество по отношение на ваксините срещу COVID-19 може да ускори икономическото възстановяване и да добави 9 трлн. долара към глобалните приходи до 2025 г. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

На пресконференция след заседание на ръководния орган на МВФ Георгиева също така призова САЩ и Китай да продължат със силните икономически стимули, които да подкрепят световното възстановяване.

Тя подчерта необходимостта ваксините да бъдат разпределени равномерно по света – както в развиващите се държави, така и в богати страни, за да се повиши доверието в пътуванията, инвестициите, търговията и други дейности.

„Ако можем да постигнем бърз напредък навсякъде, бихме могли да ускорим възстановяването. Така можем да добавим близо 9 трлн. долара към глобалните приходи до 2025 г., свивайки пропастта в доходите между по-богатите и по-бедните нации“, коментира Георгиева.

„Нуждаем се от силно международно сътрудничество, като днес това е най-важно в областта на разработването и разпространението на ваксини“, добави тя.

Справедливият достъп до ваксини и лекарства срещу COVID-19 в световен мащаб е от ключово значение за избягването на дълготрайни белези върху световната икономики, се казва в изявлението на ръководния орган на МВФ.

Георгиева също така заяви, че „не се съмнява“, че американският конгрес и Белия Дом в крайна сметка ще постигнат сделка за нова пакет от икономически стимули в САЩ. Тя обаче не даде прогноза кога точно ще се случи това.

още от Бизнес