Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кристин Лагард защити стимулите на ЕЦБ за икономиката

Снимка: Guliver / Getty images

Номинираната за шеф на ЕЦБ Кристин Лагард защити рекордно ниските лихви на институцията и извънредните мерки за стимулиране на икономиката, въведени след Голямата рецесия и дълговата криза в еврозоната, предаде Асошиейтед прес.

При изслушване днес в комисия на Европейския парламент Лагард заяви, че споделя мнението за необходимостта от "изключително гъвкава политика" за продължителен период от време. Тя изрази и подкрепата си за новите инструменти на банката като купуване на облигации и отрицателни лихви, отбелязвайки, че те са помогнали да бъдат създадени 11 милиона нови работни места след 2013 година и без тях "кризата е щяла да бъде много по-лоша".

Лагард заяви още, че страните от Еврозоната трябва да харчат повече за мерки, подпомагащи икономическия растеж, стига да го правят без да нарушават бюджетните правила. По думите й има възможност, макар и не голяма, фискалната политика да се използва в подкрепа на икономиката, например чрез разходи за по-голямо покритие на високоскоростния интернет, предаде БТА.

Лагард подаде оставка като шеф на Международния валутен фонд. Оттеглянето й влиза в сила на 12 септември. Тя бе номинирана от европейските лидери за ръководител на ЕЦБ с мандат от 8 години без възможност за нов. Очаква се да замени официално на поста Марио Драги на 1 ноември.

още по темата
още от Бизнес