Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лагард се готви да модернизира ЕЦБ

Снимка: Guliver / Getty images

Кристин Лагард е готова да се отличи в качеството си на президент на Европейската централна банка по време на най-големия преглед на институционалната стратегия на Европейската централна банка в историята, пише Блумбърг.

Първият преглед на политиката на ЕЦБ от 2003 г. насам ще започне в четвъртък, като същинският процес по нейната актуализация може да продължи до края на годината. По време на заседанието на ЕЦБ в края на седмицата ще бъдат разисквани редица теми, сред които неравенствата, технологии и климатичните промени. В центъра на вниманието обаче ще бъде инфлационната цел на банката, заложена да бъде малко под 2%, която тя не успява да покрие от 2013 г насам.

Много анализатори обаче се притесняват, че целите на Лагард са твърде смели и че те могат да създадат нереалистични очаквания пред централната банка.

За Лагард, която е адвокат и бивш политик, а не икономист, тази реформа в паричната политика изглежда повече от закъсняла. Много от настоящите политики на ЕЦБ, включително негативните лихви и програмата за закупуване на активи, са изключително непопулярни в много европейски страни. Именно по тази причина новата шефка на централната банка иска да насочи вниманието към исканията на гражданите.

Параметрите на прегледа на институционалната стратегия на ЕЦБ все още не са зададени, но Лагард и някои от нейните колеги вече са изразили своите виждания за бъдещата политика на централната банка.

Инфлация

Повечето официални лица са на мнение, че на първо място трябва да бъдат анализирани причините инфлацията да се задържа на по-ниско от желаното ниво. Както вече споменахме, целта на ЕЦБ е инфлацията да достигне малко под 2% в средносрочен план, докато в действителност тя едва надскача равнището от 1%.

Тук обаче е важно да се отбележи, че повечето развити икономи са изправени пред сходни проблеми. Изследователите предлагат редица обяснения за този феномен, сред които глобализацията, технологиите и занижени трудови стандарти, какво ново може да добавят присъстващите на заседанието на ЕЦБ.

От банката обаче може да сверят "часовника си" с Федералният резерв на САЩ, който стартира своя преглед на паричната политика още през миналата година, а резултатите се очаква да се обявят тази година.

Симетрия и прецизност

За мнозина целта на ЕЦБ е част от проблема. Когато централната банка е създадена през 1998 г., тя определя ценовата стабилност като инфлация на ниво от малко под 2%. На прегледа през 2003 г. официални лица от ЕЦБ разясняха какво точно означава това, но много анализатори продължават да са на мнението, че формулировката на целите на централната банка е твърде неясна и че желаната инфлация от малко под 2% е наследство от един период, в който единствените опасения идваха от твърде високата инфлация. Както знаем, проблемът днес е, че тя е твърде ниска, което поставя европейската икономика пред риск от навлизане в дефлационна спирала.

Повечето икономисти очакват ЕЦБ да промени стратегията си и да отдаде еднаква тежест както на твърде високата инфлация, така и на твърде ниската така, което може да внесе по-голяма гъвкавост в паричната политика. Стратегията, която е наричана още „симетрична“ е нещо, което предшественикът на Лагард – Марио Драги, започна да преследва агресивно през миналата година.

още по темата
още от Бизнес