Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Криптовалутата на Facebook ще се казва Libra. Пускат я в обращение догодина

Shutterstock

Facebook обяви днес, че планира да пусне в обращение собствена криптовалута - Libra.

"Планираме да пуснем валутата през 2020 година", обяви компанията.

Трансакции с либра ще могат да се правят с помощта на услугите Facebook Messenger и WhatsApp, а също така и чрез разработвано в момента специално приложение.

По думите на представители на компанията, да се направи превод на цифрова валута ще е толкова просто, колкото и "да се изпрати текстово съобщение на телефона".

Функционирането на новата валута ще се основава на технологията блокчейн - децентрализирана база данни, устройство за съхранение на информация, което не е включено в общия сървър.

Facebook се е свързал с 28 партньори в разположената в Женева Асоциация "Либра", която ще управлява новата дигитална валута , според маркетинг материали и интервюта с ръководни лица от компанията, цитирани от Ройтерс.

Миналата седмица в. "Уолстрийт джърнъл" информира, че редица от най-големите американски корпорации, включително Visa, Mastercard, PayPal и Uber планират да вложат по 10 милиона долара в създаването на консорциум, който "ще управлява криптовалутата", създадена от Facebook, уточни ТАСС.

Facebook създаде и филиал, наречен Calibra, който ще предлага дигитални портфейли, които да запазват, изпращат и харчат криптовалутите Libra.

Calibra ще бъде свързана с платформите за изпращане на съобщения на Facebook - Messenger и WhatsApp, които вече се радват на над милиард потребители.

Името Libra е вдъхновено от римски мерни единици за тегло, астрологическия знак за справедливост и френската дума за свобода, каза Дейвид Маркъс бивш изпълнителен директор на PayPal и ръководил на проекта за Facebook.

"Свобода, справедливост и пари е точно това, което се опитваме да правим тук", твърди Маркъс, цитиран от Ройтерс.

От Facebook обявиха, че Либра ще е независимо управлявана и зад нея ще стоят действителни активи, което да пречи на резки скокове и спадове в стойността на криптовалутата, предаде Би Би Си.

Компанията допълва, че ще предложи и допълнителни услуги за хората и бизнеса като плащане на сметки с натискане само на един бутон, купуване на чаша кафе чрез сканиране на код или возейки се на градския транспорт с мобилния телефон без нуждата от пари в брой или билет. От Facebook твърдят, че тези транзакции ще струват много малко или нищо, но все пак ще вземат малка комисионна за плащанията, извършени през нейната платформа.

още от Бизнес