нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Меркел предупреди: Икономическата ситуация вещае спад на приходите за хазната

Снимка: Guliver / Getty images

Сегашната икономическа ситуация в Германия означава, че приходите от данъци може да се окажат по-ниски от очакваните. Това заяви днес пред Бундестага германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа се сви с 0,1 на сто на тримесечна основа през периода април-юни, като още слаби данни оттогава подхраниха опасенията, че Германия може да изпадне в техническа рецесия през тримесечието юли-септември.

По време на парламентарните дебати по бюджета за 2020 година Меркел каза също, че Германия трябва да вземе мерки срещу последиците от климатичните промени и че те ще струват пари, информира ДПА.

"Ако искаме да предпазим климата, това ще струва пари, пари, които ще бъдат похарчени смислено", отбеляза канцлерката. Тя добави, че бездействието би струвало дори повече. По думите й не е вариант да не се прави нищо.

Меркел заяви още, че е време Европейският съюз да си сътрудничи по-тясно, взимайки под внимание глобалните промени във властта и напрежението, които оформят текущия дневен ред. Според нея сега ЕС трябва да се съсредоточи върху изграждането на по-силни връзки.

Нарастващото съперничество между САЩ и Китай и "стратегическото възраждане" на Русия, както и планираното излизане на Великобритания от ЕС, биха имали дълбоки последици, за които съюзът трябва да се подготви, коментира канцлерката, предава БТА.

Меркел изрази мнение, че Брекзит със споразумение е възможен до 31 октомври.

Тя изтъкна обаче търговският конфликт между САЩ и Китай нанася удар на Германия, която по традиция разчита на износа да движи икономиката й, предаде Ройтерс.

Има международна несигурност заради търговския конфликт САЩ-Китай и това, разбира се, дава отражение върху експортна страна като Германия, каза Меркел пред Бундестага (долната камара на германския парламент).

Бундестагът започна вчера дебати по бюджета за 2020 година.

още по темата
още от Бизнес